İlk turu 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ‘Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi‘ olarak bilinen SEÇSİS’i test ettirme kararı aldı.
Radikal yazarı Ezgi Başaran geçtiğimiz gün köşe yazısında, sistemin İTÜ’ye bağlı Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi’nden (UYSM) sertifikası olmadığını iddia etmiş ve seçim sonuçları üzerinde oynama yapılabileceği tehlikesine dikkat çekmişti.
Oya Armutçu’nun haberine göre, 2013’te TÜBİTAK’la sözleşme yapan YSK, sistemin yazılım, güvenlik ve iletişim hatlarını test ettirecek. Yetkililer, sistemin güvenli olduğunu, sonuçların siyasi partiler ve vatandaşlarca yüzde 100 denetlenebildiğini belirtti.
‘Kamu kurumları böyle sertifika almaz’
YSK yetkilileri, şirketlerin ticari amaçlı pazarlamak istedikleri yazılım sertifika aldıklarını belirterek, hiçbir kamu kuruluşunun böyle bir sertifika almadığını savundu.
Yetkililer, şu ifadeleri kullandı: “Bizim sistemimizin yazılım, donanım ve fiziksel güvenlik açısından daha büyük bir sertifikasyonu var. SEÇSİS, dünyada örneği olmayan bize has milli bir yazılım. HAVELSAN gibi uluslararası güvenilirliğe sahip ve sertifikasyonu olan bir kuruluş ve bizim uzmanlarımızca SEÇSİS tamamen bize özel hazırlandı. UYAP’ın ise sadece iletişim kanallarını kullanıyoruz” dedi.
‘SEÇSİS’in patronu YSK’dır’
YSK yetkilileri, sisteme girilen seçim sonuçlarının kendilerine kriptolu geldiğini, anahtar ve kodların YSK’da olduğunu belirtti. Sistemin dışardan manipüle edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden yetkililer, “YSK’nın kurum ağı, kurum personelinden başkasının erişimine ve internete tümüyle kapalı. Son derece güvenlidir. Dışardan müdahale de hiçbir şekilde söz konusu değildir. SEÇSİS’in patronu Adalet Bakanlığı değil YSK’dır” dedi.