Kılıçdaroğlu: AKP'nin dokunulmazlık teklifi Anayasa'ya aykırı ama 'Evet' diyeceğiz

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Kılıçdaroğlu daha önce partisinin ‘dokunulmazlıkların kalkması’ konusunda duruşunun net olduğunu belirtmiş ve kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini söylemişti.

CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, siyasetçilerin bedel ödemesi gerektiğini ve bedel ödemekten ‘korkmadıklarını’ kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bağımsız olmayan yargı, yazarı hapse atıyor; biz de atılmayı göze aldık. Biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz. Bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. Hiç kimsenin olmayacak. Başbakan dahil. Eğer bunlar yürekliyse, bakanların da dokunulmazlığını kaldırıyoruz derler” diye konuştu.

AKP’nin yaptığı düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini aktaran Kılıçdaroğlu, aksi halde AKP’nin bu durumu istismar edeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme geliyor. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarlarsa atsınlar. Gerçek demokrasiyi bu ülkeye getirmek için, gereken tüm bedeli ödemeye hazırız. Ciddi bir karar almalı ve herşeyi göze almalıyız. HDP de ‘Evet’ demeli.”

Teklifte ne var?

Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.

Dokunulmazlıklar Anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.

Anayasa’nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

Dokunulmazlık, Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ gündeme gelmişti

HDP’nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘özerklik’ açıklamalarının ‘anayasa suçu’ olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.

AKP grubu, ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifini geçtiğimiz hafta imzaya açmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iki gün önceki grup toplantısında “Bugün yarın Meclis’e sunacağız” dediği ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifi aynı günün akşamında Meclis’e sunulmuştu.

AKP’nin dokunulmazlık teklifi: İptal istemi hakkı yok, vekiller tutuklanabilecek

Davutoğlu ‘Bugün yarın sunarız’ demişti: AKP’nin dokunulmazlık teklifi Meclis’te

Davutoğlu ‘gaza bastı’: Dokunulmazlık teklifi bugün yarın Meclis’e sunulacak

Erdoğan’ın işareti: ‘Dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliğini AKP imzaya açtı

Davutoğlu: Dokunulmazlıklar tamamen kalkarsa başka krizlerin önü açılır

Muhalefet dokunulmazlıkta ‘el yükseltti’, hükümet ‘Yetmez ama evet’e yordu

Bozdağ, AKP’nin teklifinde diretti: Mevcut dosyalardaki dokunulmazlıklar kaldırılabilir