KBY başbakanı 'diyalog' istedi: Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, referandumun Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit olmadığını belirterek, “Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Reuters

Resmi olmayan sonuçlara göre referandumda ‘Evet’ diyen bağımsızlık yanlılarının oranı yüzde 93.

Petrol boru vanasının Türkiye’nin elinde olduğunu söyleyen Barzani, Türkiye’yle imzaladıkları bir anlaşmanın olduğunu hatırlattı.

Barzani şöyle devam etti: “Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz. Türkiye ile olan ilişkimiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir.”

Referandumun Türkiye’nin milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemediklerini belirten KBY başbakanı, “Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyalogu geliştirmek istiyoruz. Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız. Habur sınır kapısının kapatılması kimsenin çıkarına değil, her iki tarafta yaşayan halk zarar eder” diye konuştu.

Habur’da yürütülen tatbikatla ilgili de konuşan Barzani sözlerini şöyle bitirdi: “Tatbikatın sınırlarımızın içine getirileceğine inanmıyorum. Ancak bu tarafa geçmeyi düşünürse kesinlikle buna karşı tavrımız olacaktır. Ancak böyle bir şey olacağını beklemiyor ve zannetmiyorum.”

Bağdat, KBY’nin elindeki havalimanlarına uçuşları askıya alıyor

ABD: Erdoğan’ın KBY’ye ambargo sözleri tehdit gibi

Barzani’den ‘komşu’larına mesaj: Referandum sınırlar çizilsin diye yapılmadı

Irak’tan Barzani’ye sınırların devri için üç gün süre

Türkmenler ‘maziyi andı’: Türkiye yeterince tutum almadı

Çavuşoğlu ‘Muhatabımız Bağdat’ dedi: Habur’u neden kapatalım?

İlk tebrik ‘ülküdaş’tan: Katalonya lideri, Barzani’ye başarılar diledi

Irak başbakanı sert çıktı: Referandumun sorumlularından hesap soracağız

‘Kürdistan referandumu’nun sonucu: Bağımsızlık yanlıları yüzde 93’le ‘Evet’ dedi

Erdoğan, Barzani’ye ‘vana’yı gösterdi: Bakalım petrolünü nereye akıtacak?