Kara kediler batıl inanç ve sosyal medyadaki ‘güzellik’ algısı nedeniyle ayrımcılığa uğruyor, daha geç sahiplendiriliyor ya da kısa zamanda terk ediliyor.
‘Kara kedi’ olarak adlandırılan siyah renkli kediler ve İstanbul’un simgesi tekirler bir tür ‘ırkçılık’ ve ‘batıl inanç’ kıskacında sıcak bir yuva bulmakta zorlanıyor.
Yedikule Hayvan Barınağı Kurucusu ve Gönüllü Yöneticisi Meral Olcay ‘kara kedilere yönelik batıl inançların toplumda yer bulduğunu’ söylüyor:
“Kara kedileri sevmiyorlar, halbuki ne kadar batıl bir inanç, ne kadar sevimliler. Her canlı bizim için aynı değerde ama insanlar dış görünüşlerine göre değerlendiriyor. Süslü püslü olsun, tertemiz olsun, saf ari ırk olsun. Böyle bir beklentileri var.”
Olcay sahiplendirme hızıyla ilgili “En hızlı British kediler sahiplendiriliyor. En son siyah kediler, en son. Bu bir ön yargı, kesinlikle batıl inanç” diyor.
Binlerce kediyi sokaktan alıp yeni sahipleriyle buluşturan hayvan sahiplendirme gönüllüsü Muhammet Demir’e göre kedi sahiplenmede batıl inançlardan daha çok sosyal medya etkili:
“Kedi seçiminde güzellik algısı ön planda. Bir tür ırkçılık etkili. Sayfaya koyduğumuz cins kediler için çok hızlı bir şekilde dönüş alıyoruz. Siyah ve tekir kedilerin sahiplenilmemesini ben bir tür ırkçılığa benzetiyorum.
Siyah kedilerin sahiplenilmeme nedenleri arasında batıl inançların olduğunu düşünüyorum tabii ama şu sıralar sosyal medyada insanlara bir şey gösterme çabası da olduğu için daha çok siyah kedilerden ziyade British gibi cins kediler tercih ediliyor.
Hayvan sahiplenmede insanlar görselliğe çok önem veriyor. Cins kediler daha hızlı sahiplendiriliyor ama daha kolay terk ediliyor.”
‘Görsellik birinci faktör’
Fatih Belediyesi Sosyal Yardım Departmanı Uzmanı Kıvanç Savaş da ‘sahiplenmede görselliğin birincil faktör olduğuna’ vurgu yapıyor:
“İnsanlar görselliğe bakıyor bu dönemde. Siyah kediler çok tercih edilmiyor. Beyaz kediler ya da cins kediler daha çok tercih ediliyor. Bunun nedeni de tamamen görsellik. İşte insanlar baksın, insanlar sevsin diye. Siyah kediler ikinci hatta üçüncü planda. Yakın arkadaşlarımdan bile sahiplenip bir ay sonra sokağa attığı kediler çok fazla şu anda. Özellikle siyah kediler, alınıyor, bırakılıyor.”
‘Batıl inançların hiçbir gerçekliği yok’
Fatih Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Sedef Göksu’ysa siyah kedilerle ilgili batıl inançların hiçbir gerçekliğinin olmadığının altını çiziyor:
“Sahiplendiğim kedim terk edilmiş bir kedi ve siyah beyaz bir kedi. Çoğunlukla siyah renklere sahip. Ben bu batıl inanca, bu inanışa çok inanmıyorum. Bana karşı bir uğursuzluğu yok, tam aksine şans getirdiğini ve bana iyi geldiğini düşünüyorum.”