• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İYİ Parti, vekil adaylarını ön seçimle mi belirleyecek?

30/07/2022 00:00


ALTAN SANCAR

[email protected]

@altansancarr

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda teşkilatlardan gelen ‘ön seçim’ çağrısını karşılıksız bırakmaması partide ön seçim ihtimalinin konuşulmasına yol açtı.

Diken’e konuşan partinin Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, üye kayıt sayılarına göre belirli bölgelerde ön seçimlerin olumlu olacağını söylerken, ihtimalin partinin karar organlarında ele alınmadığının altını çizdi.


Fotoğraf: Reuters

Türkiye’deki seçimlerde adaylar çoğunlukla parti merkezi tarafından belirleniyor. Ön seçim ise, siyasi partinin bir seçim bölgesinde göstereceği milletvekili adaylarını o bölgedeki üyelerinin katılacağı oylamayla belirlemesi anlamına geliyor. 1980 askeri darbesinin ürünü olan 1982 anayasası sonrasındaki dönemde ön seçim zorunlu olmaktan çıkarılmıştı.

İYİ Parti teşkilatları, milletvekili seçimlerinde ön seçim ihtimalini konuşmaya başladı. Diken’in edindiği bilgilere göre partinin lideri Meral Akşener, İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda partisinin teşkilat yöneticileri ve bazı milletvekillerinin bu konudaki düşüncelerini dinledi. ‘Fikri reddetmeyerek, olumlu baktığını ve partinin yetkili organlarıyla görüşülebileceğini‘ toplantıda bulunanlarla paylaştı. Bu yaklaşım sonucunda İYİ Parti teşkilatlarında beklenti oluştu.

Akşener’in de ‘konuşulabilir’ bulduğu ön seçim konusu partinin en yetkili karar organı olan genel idare kurulunda henüz ele alınmadı. Genel eğilim ön seçim tartışması için henüz vakit olduğu yönünde.

Partinin güçlü olduğu illerle başlayabilir

Diken’e konuşan İYİ Parti Antalya Milletvekili Subaşı ise ön seçimin Türkiye’de ‘demokrasi açısından kıymetli olduğunu’ söyledi. Subaşı, Türkiye’deki tüm partilerin ön seçimle adaylarını belirlemesinin ‘demokrasinin gelişmesine katkı sağlayacağı’ görüşünü paylaştı.

Ancak Subaşı’na göre bu aşamada bunu tüm Türkiye’de uygulamak kolay değil. Bu nedenle başlangıçta ön seçim İYİ Parti’nin üye kayıtlarının fazla olduğu, yani partinin ‘güçlü’ olduğu illerde uygulanabilir.

Seçimlere bir yıla yakın bir süre kaldığına da dikkat çeken Subaşı şunları dedi: “Türkiye’de uygulanması demokrasimiz açısından olumlu sonuçlar doğuracak bir yöntemdir. Darbelerden çok çeken ülkemizde, darbe sonrası zarar gören uygulamalardan biri de ön seçimlerdi. Türkiye’deki bütün siyasi partilerin uygulaması demokrasi adına olumlu olacaktır.

Lakin bugünkü koşullarda bunu tüm ülkede uygulamanın zorlukları var. Belki üye sayımıza göre, belli bölgelerde bu yöntem uygulanabilir. Buna genel başkanımız ve yetkili organlarımız karar verecektir. Lakin henüz bunu konuşmak için erken, zira seçimler için haziran ayı işaret ediliyor.”

Darbe anayasası öncesi ve sonrası ön seçimler

Türkiye’de siyasi partilerin aday belirlemelerinde 1982’deki darbe anayasası öncesi ile sonrası arasında farklılıklar söz konusu.

1961’e kadar adayların nasıl belirleneceği belli bir yönteme bağlanmamıştı, yani partiler aday belirlemede tamamen özgürdü. 1961 tarihli sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, seçim sistemini değiştirerek, çoğunluk sisteminin yerine nispi seçim sistemini getirdi.

Bu yasaya göre siyasal partiler, ‘aday listelerini ve adayların listedeki sıralarını kendi tüzükleri gereğince, seçim çevrelerinde demokratik usuller dairesinde yoklamalarla’ belirliyordu. Aynı zamanda partinin seçime katıldığı seçim çevrelerinde göstereceği adayların toplam sayısının yüzde 10’nun geçmemesi şartıyla parti genel merkezleri de aday gösterme yetkisine sahipti.

1965’e gelindiğinde 648 sayılı Siyasi Partiler Kanunu parti genel merkez organlarının aday gösterme yetkisini yüzde 5’e düşürdü. Geri kalan adayları ise parti tüzük ve yönetmeliklerine göre tespit edilecek üyelerinin katılımıyla belirleniyordu.

1980 askeri darbesinin ürünü olan 1982 anayasası sonrasındaki dönemde ise ön seçim zorunlu olmaktan çıkarıldı. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 37’nci maddesi, bütün kayıtlı üyelerin katılacakları bir ön seçimle aday tespitinin yapılabileceğini öngörmüştü ki bu siyasi partiler açısından büyük zorluk anlamına geliyordu. Ayrıca kanunu takip eden ilk seçimde ön seçim yapılmayacağı da geçici madde olarak eklenmişti.

1986’ya gelindiğinde bir kez daha değişen kanunla siyasi partilerin genel merkezlerine aday belirlemede geniş yetkiler verildi. Bu tarihten sonraki süreçlerde siyasi partiler nadir durumlar dışında ön seçimlerden kaçınmayı sürdürdü. Partiler bazı seçimlerde merkez yoklaması yöntemini kullanmayı tercih etti.

Filed Under: Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Buldan: Kürtler onurlu biz yüzleşme olmadan kimseye hakkını helal etmeyecek

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Helalleşmek adı altında Kürtlerle … Devamı...

Ukrayna’dan tahıl alacak gemi İstanbul’dan hareket etti

Liberya bandralı 'Osprey S' isimli gemi, Müşterek Koordinasyon Merkezi … Devamı...

Soylu: Dünyada bir güreş var, hak tarafının başpehlivanı Recep Tayyip Erdoğan

Bolu'daki güreş müsabakasına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, … Devamı...

Kılıçdaroğlu’ndan öğretmenlere: Kariyer sınavına girmeyin, çözümü birlikte buluruz

Öğretmen adaylarının gireceği ‘kariyer sınavı'nda işbirliğine … Devamı...

Prof. Yıldırım’dan ‘tedavi yolları’: Bozulan bağırsak dengesi ciddi hasara yol açabilir

ŞULE TÜRKER [email protected] @suleturker34 Çoğumuz en az bir … Devamı...

Bu düzen değişmeli!

Dr. FEYZA … Devamı...

Ejderhaya nanik yapmak

BAHADIR KAYNAK @bahadirkaynak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy … Devamı...

CHP’li Özel’den Çelebi’ye: Çıksın, İzmir’de bir dolaşsın bakalım

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, AKP'ye katılacağı belirtilen bağımsız … Devamı...

Akşam Postası / 7 Ağustos 2022

Spotify’a ‘dini değerlere ve devlet büyüklerine hakaret’ten … Devamı...

Reuters: Gazze için ateşkes anlaşmasına varıldı

Reuters, İsrail’in üç gündür saldırılar düzenlediği ve 31 kişini yaşamını … Devamı...

Avrupa ve Latin Amerika’da maymun çiçeğinden ilk ölümler
Mersin’de ‘örgüt propagandası’ gözaltıları: Dört kişi tutuklandı; HDP’li meclis üyeleri serbest

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1741 gündür hapiste

YAZARLAR

Bu düzen değişmeli!

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Ejderhaya nanik yapmak

Bahadır Kaynak

Muhalefet ‘ceketini koysa’ bile seçimi kazanır mı?

Levent Gültekin

Defne Suna’dan Vera’ya, doğum günü mektubu…

Murat Sevinç

Öncelikle ceberutluğu, pervasızlığı ve ırkçılığı ‘yadırgamak’ gerekir…

Murat Sevinç

Putin’in aşkıyla inliyor tribünler

Bahadır Kaynak

Pahalı hayatlar ucuzlaşan tutumlar

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Saygı Öztürk: Soruların çalınmasını, ‘dinen uygun’ gösterenlerin ilginç bir gerekçesi var

Necati Doğru: Soru çalarak 3 dolarlık fındık 17 dolara çıkamaz!

Merdan Yanardağ: Sosyal demokrasi CHP için düşman saflarındaydı

İrfan Hüseyin Yıldız: Servet transferi hiç bu kadar göze sokularak yapılmamıştı

Ayşen Şahin: Elinde kozu biten sabır edebiyatına sarılıyor

İskender Öksüz: Niçin hangi oyunu oynasak kaybediyoruz?

Melih Altınok: KPSS meselesi biraz abartıldı

Turgay Demir: Beşiktaş senin deneme tahtan değil

Kürşad Zorlu: Rusya iki sebeple Türkiye’nin fotoğrafta yer almasını önemsiyor

Uğur Emek: Konsorsiyumun yedeği 70 gün sonra oyuna sokulmuş

Orhan Uğuroğlu: AKP’liler ve Erdoğan işte bu yüzden çıldırıyor

Yaşam destek ünitesi kapatılan Archie hayata veda etti: Aile AİHM’e kadar gitmişti

Kepçeyle düğün konvoyunun önünü kesip bahşiş aldı

Müze önü aşıkları

İskoçya’da satılık ada: Londra’da ev fiyatından daha ucuz

James Franco’nun Fidel Castro rolüne seçilmesine Latin oyunculardan tepki

Uluslararası Af Örgütü hapisteki Çiğdem Mater’in yeni yaşını kutladı: Sen geri dönene kadar elimizden geleni yapacağız

Kaçtıktan 25 gün sonra yakalanan kurbanlık ineği Ahbap satın aldı

Nadir vaka: Orgazm sırasında göğsünde başlayan şiddetli ağrı için acile giden kadın ölümden döndü

‘House of the Dragon’ yıldızı kendi kendine sormuş: Bu kadar seks sahnesine gerek var mıydı?

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi