İran’ın dini lideri Ayatullah Ali Hamaney, geçen cumartesi Ahvaz’da bir askeri geçit töreninde düzenlenen ve 25 kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyenlerin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından finanse edildiğini, ABD tarafından da desteklendiğini öne sürdü.

Fotoğraf: DHA
Huzistan eyaletinin merkezinde düzenlenen saldırıda ölenlerden 12’sinin Devrim Muhafızı olduğu ileri sürülüyordu. Saldırıyı hem İran hükümeti karşıtı Arap örgüt Ahvaz Ulusal Direnişi, hem de IŞİD üstlenmişti. BAE, İran’ın saldırıyla bağlantılı olduğu iddiasını reddetmişti.
Hamaney, “Alınan bilgilere göre bu korkakça saldırı Irak ve Suriye’de tuzağa düştüklerinde ABD’lilerin yardımına koştuğu kişilerce yapıldı. Bu kişiler Suudi Arabistan ve BAE tarafından fonlandı” diye konuştu.
İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi ise saldırgan ‘şebekesi‘nin büyük kısmını yakaladıklarını duyurdu.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de saldırıdan ‘ABD destekli Körfez ülkelerini’ sorumlu tutmuştu. Ancak Ruhani herhangi bir ülkeyi doğrudan suçlamamıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise, “Radikal İslami terörizm belası karşısında İran halkının yanındayız ve onlara başsağlığı diliyoruz” demişti.