İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Katar’da bloke edilen 6 milyar doların (yaklaşık 279 milyar lira) ülkesine döneceğini duyurdu.

Başkent Tahran’daki Merkez Bankası konferans salonundaki para politikası sempozyumunda konuşan cumhurbaşkanı ABD’yle varılan mutabakatın ülkesinin lehine olduğunu vurguladı:
“Müzakere sürecinin bugün başlamasıyla, Katar’da bloke edilen 6 milyar dolarımız geri dönecek.”
ABD’nin tek talebinin ‘İran’ın nükleer bomba sahibi olmaması’ olduğunu belirten siyasetçi, bunun zaten İran’ın istemediği bir husus olduğunu yineledi.
Pezeşkiyan ayrıca ABD ve İsrail’in İran’daki toplumsal birlik ve beraberliği hedef aldığını vurgulayarak söz konusu toplumsal birliğin ABD’yi müzakereye mecbur bıraktığını savundu:
“Düşman, halk arasında birlik ve beraberliğin oluşacağına inanmıyordu. Toplumsal birliğimiz ABD’yi müzakereye mecbur etti. En büyük gücümüz halkımızın birliğidir.”
Görüşmeler bugün
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi bugün (21 Haziran) ilk olarak Pakistan ve Katarlı arabulucularla görüşeceklerini duyurdu.
İsviçre’nin Nidwalden kantonuna bağlı Bürgenstock kasabasında ABD ile İran arasında imzalanan mutabakat zaptının ilk teknik görüşmeleri de öğleden sonra ABD-Pakistan-Katar’ın katılımıyla dörtlü toplantı olarak yapılacak.