Dünyadaki internet hızı ortalamaları listesinde 10.27 megabit/saniyeyle 68. sırada bulunan Türkiye, site kapatma hızında ise tam tersi bir performans sergiliyor. EngelliWeb insiyatifinin 2014’ün Ocak ayı verilerine göre Türkiye’de 40 bin 482 web sitesi erişime engellenmiş durumda.
5651 sayılı kanuna yeni düzenlemeler getirilmesini öngören yasa tasarısının TBMM’de görüşülmeye başlamasıyla yeniden gündeme gelen internette sansür konusu, ifade özgürlüğünü tehdit etmeyi sürdürüyor. Son bir ay içerisinde Vimeo, YouTube, SoundCloud ve Vagus TV gibi sitelerin ‘özel hayatın gizliliği ihlali’ nedeniyle kapatılması internet kullanıcılarında yeniden tedirginlik yarattı. Mahkeme kararlarının ardından engellenen web siteleri yeni yasayla birlikte dört saat gibi kısa bir sürede Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatılacak ve mahkeme kararına da gerek duyulmayacak.
Ayda 1000 site kapatılıyor
“2007 yılından beri son derece yanlış ve eksik bir düzenleme olarak sivil toplumun tepkisini çeken 5651 sayılı kanun ve bağlı idari/yasal düzenlemeler, yeni yapılan eklemelerle giderek ağırlaşmakta ve daha büyük problemler yaratmaya aday hale gelmektedir” uyarısının yapıldığı Alternatif Bilişim Derneği’nin Türkiye’de İnternet Durumu 2013 Raporu’nda şu ana başlıklar dikkat çekiyor:
– Ağ tarafsızlığı her ne kadar yasalarımızda yer almamakta ise de ‘ifade özgürlüğü’ ile taban tabana örtüştüğü tartışmasızdır. İnternete erişimin engellenmesi ya da denetlenmesi internet kullanıcılarının ifade özgürlüğüne ket vurmaktadır.
– Ağ tarafsızlığının korunabilmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu ortadadır. Yasal olarak bu konuyla alakalı sayılabilecek 5651’in ise oldukça eksik ve sıkıntılı olduğu görülmektedir.
– Geçtiğimiz Nisan’dan bu yana, geçen altı aylık sürede yaklaşık 5 binden fazla alan adı 5651 numaralı yasa gereğince erişime engellenmiştir. Yani Türkiye’de ayda ortalama 1000 alan adı erişime kapatılmaktadır.
Devletler sosyal medyayı sevmiyor
Türkiye’de YouTube, Vimeo, SoundCloud gibi internet devlerinin de yer aldığı 40 binin üzerindeki engelli web siteleri, dünyada da ‘ifade özgürlüğü’nün sorunlu olduğu ülkelerde yasaklanıyor. Çin, İran, Tayland, Irak, Pakistan, Suriye, Sudan, Tacikistan, Tunus ve Türkmenistan’da yasak olan YouTube’un yanı sıra, Twitter, Facebook, SoundCloud, Vimeo, Skype, Wikipedia, Skype, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Af Örgütü gibi sosyal medya, paylaşım ve sivil toplum kuruluşları en çok engellenen web siteleri arasında yer alıyor.