Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Diyarbakır’ın 103 gün ‘abluka’da kalan SİT alanı ilçesi Sur’da valilik tarafından kurulması planlanan 12 geçici güvenlik noktasının dokuzuna onay verdi.
Valilik, operasyonların bitmesinin ardından kurulacak geçici güvenlik noktaları, hafriyatın taşınması ve hendeklerin kapatılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu.
Kurul, valiliğin tüm taleplerini karşılamak için karar alırken, onay verilen dokuz güvenlik noktasından sekizi çatışmaların yaşandığı altı mahallede bulunuyor.
Kurul ayrıca, kapanmış yollardaki bina enkazlarına ait molozların Müze Müdürlüğü uzmanlarının denetiminde kaldırılmasının uygun olduğuna, kısmen veya tamamen yıkılmış, tescilli yapılara ait molozlara rastlanılması durumunda ise bu yapılara ait nitelikli yapı elemanlarının (sütun, sütun başlığı, kemer taşları vb.) daha sonra değerlendirmek üzere müze müdürlüğü uzmanları denetiminde ait olduğu alanda uygun bir şekilde muhafaza edilmesine karar verdi.
Büyükşehir ve Sur belediyesinin temsilcileri karşı oy kullandı
Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı üç karara kurulda bulunan büyükşehir ve Sur belediyesinin temsilcileri karşı oy kullanırken, kurulun onay verdiği geçici güvenlik noktalarından birinin çatışmaların olmadığı Ali Paşa mahallesinde olduğu görüldü.
Mimarlar Odası: Polis istiyor, kurul yapıyor
Diken’e konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Halim Üngür şunları söyledi: “Burada bir sokak sağlıklaştırma çalışması yapılmak isteniyor aslında. Teknik bir konu anlamında değil. Sokakları yıkıp genişletiyorlar. Büyütüyorlar. Bir kısım okullar yıkılıp karakol yapılacak. Bir kısım burçların etraflarına gözlemevi dikecekler. Bu bahsettiğim bütün çalışmalar emniyetin isteği üzerine yapılıyor. Düşünün Koruma Kurulu’na Emniyet’ten kişiler gidip ‘Şunların yapılmasını istiyoruz’ talimatı veriliyor, kurul da onlara onay veriyor” dedi.