İmralı heyeti: Barışın anahtarı Öcalan'ın masasının üzerinde

 

HDP’li milletvekillerinden oluşan İmralı heyeti, Dolmabahçe mutabakatına geri dönülmesi gerektiğini belirterek, barışın anahtarının PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘masasının’ üzerinde olduğu belirtildi.

Pro-Kurdish politicians of Peoples' Democratic Party Sirri Sureyya Onder (C), Pervin Buldan (L) and Idris Baluken attend a news conference in Ankara, Turkey, June 12, 2015. REUTERS/Umit Bektas
Fotoğraf: Reuters

Heyet üyeleri İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan Meclis’te basın taplantısı düzenleyerek bir açıklama paylaştı.

‘Öcalan barış konusunda ısrarcı’

“O anahtara tecrit ile değil, ancak ciddiyet, sorumluluk ve saygıyla ulaşılabileceği unutulmamalıdır” denilen açıklamada, Dolmabahçe mutabakatının aktörlerinden biri olduğu belirtilen Öcalan’ın barış konusunda ısrarcı olduğu kaydedildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi: “İçeride ve dışarıda ülkemizi uçurumun eşiğine getiren tüm olumsuz yaklaşımların, Dolmabahçe Mutabakatının reddi, Barış Önderliği konumundaki Sayın Öcalan’a yönelik geliştirilen insanlık dışı tecrit konseptinin devreye girmesi ile başladığını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yine Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit konsepti, AKP’li yetkililerin de defalarca itiraf ettiği gibi kirli bir şantaj ve pazarlık argümanı olarak 7 ayı aşkın bir sürede devam ettirilerek, barışa ve ortak geleceğimize kalıcı bir tahribat geliştirilmiştir.”

Açıklamada, ‘Demokratik siyaset ve Rojava’ konu başlıkları altında özetle şöyle denildi:

Demokratik siyaset

“Suruç’tan Ankara’ya Cizre’den Lice’ye, Silvan’dan Gever’e uzanan HDP’ye yönelik tüm bu saldırı konseptinin Erdoğan ve AKP hükümetinin hedefleştiren söylemleri ve devlet kurumlarının profesyonel planları doğrultusunda geliştiğini bir kez daha buradan ifade etmek isteriz.

Rojava

AKP, Eşme Ruhu üzerinden türbesini teslim ettiği gücü kapı kapı dolaşarak terör örgütü olarak yaftalama arayışı ve acizliğini bugüne dek sürdürme gayretinden hiçbir şekilde vazgeçmemiştir.”

Uluslararası kamuoyuna çağrı

Açıklakada HDP’nin barış iradesini önümüzdeki süreçte de ortaya koymaya devam edeceği de vurgulandı: “Bu temelde tehdit ve şantaj ortamında alınan bir iktidarın güç zehirlenmesine kapılmış görünen AKP hükümetini ve emrindeki devlet zihniyetini bir kez daha uyarmak istiyoruz. Gidilen bu yolun çıkışı kaos ve çatışmadır; acı, kan ve gözyaşıdır. Barışı dile getirenlere ve talep edenlere dönük geliştirilen çok büyük katliamlara rağmen tüm ulusal ve uluslararası barış çevrelerini savaşın zeminini ortadan kaldırmaya dönük çabaları yükseltmeye çağırıyoruz.”

‘Öcalan AKP’ye tavır aldığı için ağır tecrit altında’ diyen KCK’dan ‘direniş’ çağrısı

Öcalan’ın PKK ve HDP’yi eleştirmesine bir yalanlama da HDP’li Baluken’den

Avukatı, Öcalan’ın PKK ve HDP’yi eleştirdiğini yalanladı: Spekülasyon

Öcalan’dan mesaj: Mutlak tecrit altındayım

Öcalan’dan İmralı heyetine: Bu işi çatışma boyutuna getirirlerse beni ölmüş bilin