Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’un Pekin’i ziyaret ettiği Çin’den ayrıldıktan sonra doğrulandı. Kim Jong Un’un Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili ilişkileri masaya yatırdığı açıklandı.

Fotoğraflar: Reuters
Deutsche Welle’nin aktardığına göre Kuzey Kore lideri, Güney Kore ve ABD devlet başkanlarıyla yapacağı görüşmelerden önce, desteğini garantilemek üzere en güçlü müttefiki Çin’i ziyaret etti.
Pazar günü başlayan ziyaret çarşamba günü sona erdi.
Görüşmede Kim Jong Un’un ‘belli şartlar yerine getirildiği’ takdirde nükleer silahtan vazgeçebileceklerini dile getirdiği aktarıldı.
2011 yılında iktidara gelen Kim böylece ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirmiş oldu. Kuzey Kore haber ajansı KCNA ‘İlk ziyaretin Pekin’e yapılması gerektiğinden kuşku bulunmadığını ve bu ziyaretin sevindirici bir görev olduğunu’ duyurdu.
Çin yönetimi ziyareti, Kim’in Pekin’den ayrılmasından sonra doğruladı.
Çin haber ajansı Xinhua’nın haberinde ‘Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuğu ve eşine ziyafet verdiği ve Kim’in konuşmasında ikili ilişkilerin geliştirilmesine ve Kore yarımadasında barış ve istikrarın korunmasına odaklı yararlı görüş alışverişinde bulunduklarını söylediği’ belirtildi.
Ajansın haberinde Kuzey Kore liderinin “Güney Kore ve ABD çabalarımıza iyi niyetle karşılık verdikleri takdirde barış ve istikrar atmosferi oluşturabilir ve barışı garanti altına alacak eş zamanlı önlemler alabiliriz” dediği kaydedildi.
En büyük müttefik
Çin, nükleer silah ve füze programı nedeniyle uluslararası alanda izole edilen Kuzey Kore’nin en önemli müttefiki sayılıyor. Son zamanlarda iki ülkenin arası soğumuş ve Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore yaptırımlarıyla ilgili kararı Çin tarafından da onaylanmıştı.
Son haftalarda nükleer anlaşmazlıkta hareketlilik başlamış ve Kuzey Kore liderinin nisan ayında Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae İn, muhtemelen mayıs ayında da ABD Başkanı Donald Trump ile buluşacağı açıklanmıştı. Görüşmeler kapsamında Çin’in adının geçmemesi ‘Pekin yönetimi dışlanıyor mu?’ sorusuna yol açmıştı. Kim’in Pekin’i ziyaret etmesi Çin’e yeniden ağırlık kazandırmış oldu.
Şi Cinping’in Kuzey Kore’yi ziyaret etmesi için yapılan daveti memnuniyetle kabul ettiği de bildirildi. Kuzey Kore’yi son olarak 2005 yılında eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ziyaret etmişti.
Çin haber ajansı Xinhua, Kim’in sözlerini şöyle aktardı: “İki ülke arasındaki ortaklık stratejik bir tercihtir. Aynı zamanda tarih ve realiteler temelinde karşılıklı alınmış olan tek doğru karardır. Belli bir zamanda meydana gelebilecek münferit hadiseler yüzünden bu durum değişmemelidir.”
Her iki ülkenin on yıllar süren ortak mücadeleleri sırasında büyük kayıplar verdiğini belirten Kuzey Kore lideri, ABD ile diyaloga ve Başkan Trump ile buluşmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.