Britanya’da yapılan bir araştırma, Covid-19’a karşı geliştirilen T hücre bağışıklığının yetişkinlerde altı aya kadar devam ettiğini ortaya koydu.

Hastalığı semptomlu olarak geçirenlerde T hücre seviyesinin önemli ölçüde daha yüksek olduğu görüldü.
Elde edilen verilerin ışığında bilim dünyası Covid-19’a yakalananların tekrar hastalanmaya karşı bir koruma kazanıp kazanmadığı ya da ne kadar süreyle korunduğu sorularına yanıt bulmaya çalışacak.
Çalışma için mart-nisan aylarında virüs bulaşan ve hastaneye kaldırılmadan iyileşen 100 sağlık çalışanlarının verilerine bakıldı.
Araştırma Birleşik Krallık Corona Virüsü Bağışıklı
Konsorsiyumu tarafından yapıldı.
Araştırmanın yazarları hafif ve asemptomatik hastalarda altı ay sonra T hücre seviyelerine dair veri sağlayan çalışmanın bir ilk olduğunu belirtti.
Araştırmacılar altı ay boyunca izlenen hastaların hepsinde tespit edilebilir seviylerde T hücrelere rastladı. Semptom görülenlerde bu seviyenin yüzde 50’nin üzerinde olduğu gözlemlendi.
Araştırmanın yazarlarından Birmingham Üniversitesi’nden profesör Paul Moss T hücreleri daha uzun süre kaldığından, hücresel bağışıklığı daha iyi anlamak için daha geniş bir hasta grubunun daha uzun sürelerde takip edilebileceğini belirtti.
Çalışma genel olarak T hücere bağışıklığının antikor antikorlardan daha uzun sürebileceğini gösterdi.
Moss verilerin güven verdiğini ve umut vadettiğini belirtse de bunun insanların yeniden enfekte olamayacağı anlamına gelmediğinin altını çizdi.
T hücreleri de antikorlar gibi ‘corona’ya karşı vücudun geliştirdiği bir bağışıklık tepkisi
T hücreleri tespiti ve üzerinde çalışması daha zor olduğundan bağışıklık meselesinde neredeyse bütün ilgi antikorlara kayıyor.