Uzun yıllardır Türkiye’de bir tabu haline gelen ruhban okulunun artık açılması için Rum Cemaat Vakıfları Desteleme Derneği (RUMVADER) harekete geçti. Ruhban Okulu Başrahibi Elpidoforos Lambriniadis, okulu her an eğitime başlayacak şekilde hazır hale getirdiklerini söyledi.
‘İbadet özgürlüğü ihlali’

Bianet’ten Beyza Kural’ın haberine göre RUMVADER’in yürüttüğü ‘Azınlık Vatandaşları-Eşit Vatandaşlar’ projesi kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başrahip Lambriniadis, “Açılış günü için hazırlık yapmaya başladık. Dini özgürlük sadece ibadet değil, ibadet edebilmek için papazlara ihtiyaç var. Papazların yetiştirileceği yerin olmaması demek, ibadet özgürlüğünün bile elimizden alınması demektir” diyerek okulla ilgili yaptıkları yenilikleri anlattı.
Şikayet değil faaliyet
Artık beklemek istemediklerini dile getiren Başrahip Lambriniadis, şöyle konuştu: “40 yıl şikayet etmekten yorulduk. Daha fazla kaybedecek vaktimiz yok. Burayı faal bir mekana dönüştürmeye karar verdik. Oturup devletimizin burayı ne zaman açacağını beklemeyeceğiz. Burayı açtık, okul olarak açma yetkimiz yok ama diğer alternatifleri kullanıyoruz.”
Tüm ziyaretçilere açık
Lambriniadis, okulun akademik altyapısını oluşturmaya çalıştıklarını, ayrıca 42 yıldır kapalı duran Heybeliada Ruhban Okulu’nun tarihi binasında da birçok yenilik yapacaklarını söyledi.
Okulda eğitimin başlaması durumunda beş yılın ardından mezunlara master diploması verileceğini belirten Başrahip, “Diploma Avrupa ve Amerika tarafından kabul edilecek. Bunun için gerekli bağlantıları sağladık” dedi.
Lambriniadis’in anlatımına göre, Ruhban Okulu’nun kütüphanesindeki 96 bin eser dijital kataloglara aktarıldı ve okulun binası da manastır olarak tüm ziyaretçilere açıldı.