Anayasa Mahkemesi’nin 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasının bazı maddelerini iptal kararı yürürlüğe girdi. Buna göre, artık mahkemeler idari kararların yürütmesini durdurabilecek, TOKİ’ye bedelsiz devir son bulacak.
Taraf’tan Adnan Keskin’in haberine göre Anayasa Mahkemesi Şubat ayında iptal ettiği maddelerle ilgili 162 sayfalık bir gerekçe metni yayınladı. Metinde iptal edilen maddelerin birden çok sebepten dolayı Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.

Fotoğraf: DHA
Söz konusu maddelerin hak arama özgürlüğününün yanısıra belirlilik ve ölçülülük, yasama yetkisinin devredilmezliği ve yerel yönetimlerin özerkliği ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi.
AYM’nin iptal kararları şu şekilde:
Yürütme durdurulabilecek: Kanun uyarınca tesis edilen idari işlemlere karşı açılacak idari davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyeceğine ilişkin düzenleme artık yok. AYM bu yasağı anayasanın hak arama özgürlüğü ilkesine aykırı buldu ve iptal etti. Artık ‘yürütme durdurulabilecek.’
‘Yürütme’ durdurulamıyor! Hakkında yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilen birçok proje tam gaz devam
TOKİ’ye bedelsiz devir dönemi bitiyor: Son yıllarda sıklıkla yapılan bir uygulama olarak Hazine dışındaki kamuya ait taşınmazlar artık TOKİ’ye devredilemeyecek.
Hazine dışındaki kamuya ait taşınmazların, Bakanlar Kurulu kararıyla bakanlığa tahsis edilip tasarrufuna bırakılmasını veya bakanlığın talebi üzerine TOKİ ve idareye bedelsiz olarak devredilebilmesini öngören düzenleme iptal edildi.
Keyfi ihale uygulamalarına son: Artık ‘İvedi olarak yapılması zorunlu’ gerekçesiyle pazarlık usulüyle ihale yapımına son verildi. AYM, bu ihale düzenini, saydamlık, rekabet, kamuoyu denetimi ve güvenilirlik ilkelerine aykırı buldu.
Risksiz yapılar korunacak: Kentsel dönüşüm alanının içinde olup riskli olmayan yapıların uygulama bütünlüğü bakımından bakanlıkça gerekli görülürse de aynı kentsel dönüşüm hükümlerine tabi olmasına ilişkin düzenleme de Anayasa’ya aykırı bulundu.
İmar Kanunu kentsel dönüşüm için es geçilemeyecek: Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak planların, İmar Kanunu’ndaki kısıtlamalara tabi olmadığını belirleyen düzenleme de hukuk devletine, yerel yönetimlerin özerkliği ilkelerine aykırı bulunarak iptal edildi.