PKK lideri Abdullah Öcalan’la yapılacak görüşmelerin trafiğini AKP hükümetinin belirleyemeyeceğini savunan HDP’nin İmralı heyeti, çatışmaların durması ve sürecin devamı için Öcalan’ın müzakere çalışmalarını kendi inisiyatifiyle, kendisinin önereceği her kesimden heyetlerle yürütebileceği koşulların sağlanmasını istedi.
Heyete göre Öcalan’ın müzakere statüsünü de belirleyecek bir yasal düzenlemeyle çözüm süreci kaldığı yerden devam etmekle kalmayıp hızla kalıcı barışa dönebilir.

Fotoğraf: Reuters
‘Hükümetin görüşme trafiğini belirleyen konumu kalmadı’
Suruç katliamı ve Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi sonrası oluşan savaş atmosferi ve yaşanan son gelişmelere ilişkin heyet adına yapılan yazılı açıklamada, taraflara çatışmasızlık konumuna geri dönmeleri çağrısı yinelenirken, ‘(Öcalan üzerindeki) ağırlaştırılmış tecritin kaldırılması ve müzakere mekanizmalarının yeniden kurulması’ gerekliliği vurgulandı.
“Güvenilirliğini büyük ölçüde yitirmiş AKP hükümetinin Öcalan ile görüşme trafiğimizi belirleyen konumu kalmamıştır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Öcalan’ın müzakere çalışmalarını kendi insiyatifiyle, kendi belirleyeceği zaman diliminde, kendisinin önereceği her kesimden heyetlerle yürütebileceği koşulların sağlanması gerektiği kanaatindeyiz. Sayın Öcalan için temin edilecek bu müzakere konumu, müzakerelere farklı toplumsal kesimlerin katılımını sağlayarak, sürecin şeffaflaşması ve barışın toplumsallaşması potansiyelini açığa çıkaracaktır.”
‘Barış için tarihi bir zorunluluk’
Bu koşulların sağlanması ve Öcalan’ın müzakere statüsünü de belirleyecek biçimde yasal düzenlemeyle güvence altına alınmasının ‘barış için tarihi bir zorunluluk’ olduğu savunulan açıklamada, “Dışarıdaki tüm olumsuz gelişmeleri ve her gün can kayıpları ile sonuçlanan çatışmalı süreci hemen hayata geçebilecek ve Çözüm Süreci’ni hızla kalıcı barışa götürebilecek böylesi bir düzenleme üzerinden sağlayabileceğimizi ifade etmek isteriz” ifadeleri yer aldı.
‘Sorun heyetin adaya gidip gitmemesi değil’
Barış için ‘basit ancak tarihi’ olarak niteledirilen bu adımlar atılmadan heyetin İmralı’ya gitmesinin arihsel bir gelişmenin önünü açmaktan uzak olacağı belirtilen açıklamada, “Sorun heyetimizin Adaya gidip gitmemesi değil, sürecin yürütücüsü olan Sayın Öcalan’ın eşit ve özgür müzakere koşullarında çalışmalarını yürütüp yürütmeyeceğidir” denildi.
‘Muhataplık konumları 7 Haziran süreciyle ortadan kalktı’
Açıklamada, Yeni Şafak gazetesi Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi’ye konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “İmralı ile ilgili birimlerimiz görüşür ancak HDP heyeti görüşemez. HDP heyeti bu sürece ihanet etti ve Öcalan adına sürekli yalan söyledi. Öcalan’ı da istismar ettiler” sözlerine ise şöyle yanıt verildi: “İçerisine girmiş oldukları büyük acizlikten kurtulmak ve kendine yeni bir konum sağlamak için bir takım lümpen kavramlar ve sürekli sahte gündemlerle Sayın Öcalan’a araçsallaştırma düzeysizliği ile yaklaşanlar, Çözüm Sürecinde muhataplık konumlarının 7 Haziran seçim süreci itibariyle ortadan kalktığını kavramak durumundadırlar.”