• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

HDP’den ATV hakkında suç duyurusu: Yayıncılık adı altında nefret suçu işlendi

15/12/2020 11:30

HDP, partiyi ve seçmenlerini hedef gösterdiği gerekçesiyle iktidara yakın ATV kanalını RTÜK’e şikayet edip kanal hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Arşiv

Şikayetin konusu ATV’nin 12 Aralık tarihindeki ‘Kapatma tartışması’ başlıklı haberi oldu.


Grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un ilettiği başvuru dilekçesinde, ‘haberde partinin ambleminin değiştirilerek kullanıldığı, amblemdeki yapraklar ve yıldızlar yerine el bombaları ve mermiler yerleştirildiği, parti kapatılmış gibi bir izlenim verilerek, logonun üzerine bir de kapatma mührü yerleştirildiği’ ifade edildi.

Partiden yapılan açıklamada, genel seçimlerde 6 milyon oy alan, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi HDP’nin logosununun şiddet/ölüm materyalleriyle tasvir etmenin yayıncılık faaliyeti olamayacağı vurgulandı. Kanal için “HDP’yi ve seçmenlerini açıkça hedef göstermiş, yayıncılık adı altında nefret suçu işlemiştir” dendi.

RTÜK’e dilekçe

RTÜK’e yapılan başvuru dilekçesi şöyle:

“ATV logosu ile yayın yapan Kuruluşun 12.12.2020 tarihli Ana Haber Bülteni’nde yere alan, ‘KAPATMA TARTIŞMASI’ başlıklı haberde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, yargıya talimat niteliği taşıyan HDP’nin kapatılması yönündeki sosyal medya paylaşımlarına yer verilmiştir.

HDP’nin amblemi, gövdesi iki adet mor elden oluşan, yeşil yapraklar ile birlikte meyveleri çeşitli yıldızlar olan ve toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir ağaç tasviridir.

ATV yayın kuruluşu, saat 18:08’de yayınladığı söz konusu haberde bu amblemi değiştirerek kullanmıştır. Amblemde toplumun tüm kesimlerinin ve renklerinin kucaklaşmasını simgeleyen yapraklar ve yıldızlar ‘el bombaları’, ‘mermi’ ve ‘molotof kokteylleri’yle haberin fonunda gösterilmiştir. 

Bununla da yetinmeyen yayın kuruluşu, sanki parti kapatılmış gibi izlenim vererek logonun üzerine bir de kapatma mührü yerleştirmiştir.

Genel seçimlerde 6 milyon oy alan, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olan HDP’nin logosunu şiddet/ölüm materyalleriyle tasvir etmek bir yayıncılık faaliyeti olamaz. Gerçek amacı yayıncılık olan, yayın etiği ve ahlakına sahip, hukuka, demokrasiye ve seçmen iradesine saygılı bir yayın kuruluşu, demokratik yaşamın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin isimlerini, logolarını, sembollerini partinin açıklamalarını, mesajlarını çarpıtmadan yayınlama ve kamuoyuna objektif olarak yansıtma sorumluluğundadır. 

Adı geçen ve gerçek amacının yayıncılık faaliyeti olmadığı yaptığı yayınlardan açıkça anlaşılan söz konusu kuruluş, HDP’nin logosunu kendi ahlak ve etik dışı kurgusuyla ekranlarından kamuoyuna yansıtarak, yine kırmızı mühürle kapatmayı savunarak kendisini yargının yerine koymak suretiyle açıkça Anayasal ve yasal suç işlemektedir. Kuruluş bu yayınıyla HDP’yi ve oy veren seçmenlerini açıkça hedef göstermiş, yayıncılık adı altında nefret suçu işlemiş, şiddet yanlısı yayın yapmıştır. 

ATV logolu yayın kuruluşu bu yayınıyla, 6112 Sayılı Yasa’nın 8. maddesinin birinci fıkrasının;

(b) bendinde ifade edilen, ‘Yayın hizmetleri; Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’,

(c) bendinde belirtilen, ‘Yayın hizmetleri; Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz’,

 (ı) bendinde yer alan, ‘Yayın hizmetleri; Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz; haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez; görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur’,

(i) bendinde ifade edilen, ‘Yayın hizmetleri; Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz’, 

(k) bendinde yer alan, ‘Yayın hizmetleri; Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz’ ve 

(ş) bendinde ifadesini bulan, ‘Yayın hizmetleri; Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz’ ilkelerini açıkça ihlal etmiştir.

ATV Yayın Kuruluşu’nda yer verilen bu görüntüler ve yorumların yukarıda belirttiğimiz Yasa maddeleri çerçevesinde değerlendirilerek, gerekli yaptırımların uygulanması ve sonucun tarafımıza bildirilmesi hususlarını rica ederim.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Cengiz Çandar: 2001’de AKP’den teklif gelse kabul edebilirdim

Cengiz Çandar, ‘AKP’den 2001’de teklif gelseydi kurucuları arasında olmayı kabul eder miydiniz?’ sorusuna ”Edebilirdim” yanıtını verdi.

‘Müteahhit avı’: Tutuklu sayısı 332’ye çıktı

17 Nisan itibariyle tutuklu sayısı 332.

Otomotiv: Türkiye, AB’ye ihracatta liderliği Çin’e kaptırdı

Türkiye, ‘Avrupa’nın en çok otomobil ithal ettiği ülke’ unvanını Çin’e kaptırdı. Çin ihracatı bir yılda iki kattan fazla artırdı.

Sudan’da çatışma büyüyor: Ölü sayısı 83’e yükseldi

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalarda dün 83 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ekonomist Ağaoğlu: Çift kur durumuna gelindi

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası’nın belirlediği politika faizi ile piyasa faizi arasındaki makasın açılmasından sonra kur cephesinde de çoklu fiyatın ortaya çıktığını söyledi.

Bu sefer seçim öncesi: Hürriyet yine Albayrak’ı hatırlattı

Hürriyet gazetesi, İstanbul Finans Merkezi bankalar etabı açılışı öncesi eski bakan Berat Albayrak’ı hatırlatarak, projenin arkasında onun da imzasının bulunduğunu yazdı.

Demirtaş: İnce’ye oy vermekle Erdoğan’a oy vermek arasında fark yok

Selahattin Demirtaş, ”Bugünkü seçim matematiğinde İnce’ye oy vermekle Erdoğan’a oy vermek arasında fark yok” dedi.

Van’da 4 büyüklüğünde deprem

Van’da saat 07:07’de 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Fuat Oktay: Kızılay’ın çadır satmasına üzüldük

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem sonrasında çadır satışına üzüldüklerini belirterek “Kızılay’ın kendi genel kurulu vardır. Orada zaten gerekli tedbirler, gereken yapılır” dedi.

Akşener: Recep bey ve arkadaşlarına adil davranacağımıza söz veriyoruz

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Recep bey ve arkadaşlarına adil davranacağımıza söz veriyoruz” dedi.

CHP’den S-400 çıkışı: Yaptırımları kabul etmiyoruz; sistem aktifleştirilmeli
Bilim Kurulu üyesi: Günde 1.5 milyon kişinin aşılanması planlanıyor

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1994 gündür hapiste

YAZARLAR

Macron’u ciddiye alalım mı?

Bahadır Kaynak

Ekmek arası duygu

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sandıkta hile olur mu?

Levent Gültekin

Cuma saati geldiğinde kendisini odaya kilitleyen akademisyenlerin üniversitesi!

Murat Sevinç

Bu cehennemden HDP’siz çıkış yok!

Dağhan Irak

Enflasyon bir canavar ama bizimkisi en kötüsünden, acaba niye?

Pelin Yenigün Dilek

Göktaşından elde edilen gelirin zekâtı var mı?

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Saygı Öztürk: Recep Tayyip Sever nasıl birinci oldu?

Necati Doğru: ‘Sizi anlıyorum, adaylıktan çekiliyorum’ diyebilirdi

Can Ataklı: Bu tabloyu artık Türkiye’nin yarıdan fazlası görüyor

Esfender Korkmaz: Dolar baskı altında mı?

İrfan Hüseyin Yıldız: Kur, seçime kadar tutulabilir mi?

Nilgün Cerrahoğlu: Kızılcık Şerbeti, kurgulanan seçim kampanyasının ruhuna aykırı düşüyor

Yakup Kepenek: Eşit koşullarda seçim

Ayşe Özek Karasu: Özel jet hesapları

Ceren Sözeri: Hilal Kaplan’ın mesajı MİT basın müşavirine 

Ahmet Taşgetiren: Erdoğan’ın işi Cübbeliye kaldı

Uğur Emek: Atatürk Barajı SOS mu veriyor?

Bir saatte çektiği şınavla dünya rekoru kırdı

Etkili egzersiz sağlam ayaklardan başlıyor: 9 hareketle güçlendirin

Mağarada 500 gün: Örgü ördü, kitap okudu, denek oldu

Kağıt uçakla en uzun mesafe dünya rekoru kırıldı

Japonya, turizm geliri için kumarı serbest bırakıyor

Haluk Levent Time dergisini reddetti

Prens Harry babasının taç giyme törenine yalnız katılacak

Gerard Depardieu 13 kadın tarafından cinsel saldırıyla suçlanıyor

Mayalar ‘Pelota’ skorunu bu taşa kaydetmiş

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi