Hasan Cemal: Bu 'Kürt fobisi'yle, hiç hayal kurma, Kürtleri kazanamazsın

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

 

Diyelim ki haklısın. Varsayalım, Amerika’nın hiç hoşlanmadığın bu oyun planı yukarıdaki noktalardan oluşan bir çerçeveye oturuyor. İyi güzel.

Peki ama senin ‘oyun planı’n nedir? Ya da var mı bir oyun planın? Bana var gibi gelmiyor. Senin o taraflarda kafalar fena halde karışık. Türk milliyetçiliği ve Kürt fobisi yatıyor bu kafa karışıklığının altında. Kürtleri nasıl kazanırım diye değil, Kürtleri nasıl böler, o eski üniter, tekçi, milliyetçi devlet yapısını nasıl olur da devam ettiririm diye düşünülüyor senin dünyanda.

Senin kafanda, senin dünyanda ağır basan hâlâ bu bakış açısı. Farklı düşünenler var elbette. Ama azınlıktalar, etkili değiller. Partinde ve devlet içinde asıl ağır basan bu Türk milliyetçisi damarla, Kürtleri eşit görmesi olanaksız bu ‘Kürt fobisi’yle, hiç hayal kurma, Kürtleri kazanamazsın.

Hasan Cemal’in yazısı