• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Halkbank davasının ABD'li yargıcı: Türkiye davaları lobilerle etkilemeye çalışıyor

05/12/2019 23:42

ABD’de, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada yargıç Richard Berman, Halkbank’ın özel ve sınırlı yargılanma talebini reddetti. Berman Türkiye, ABD yönetimi ve çevresinin, yargı sürecini, lobiler yoluyla etkilemeye ve müdahale etmeye çalıştığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

ABD’de savcılık makamı Halkbank’ı ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlamışı ve banka aleyhine hazırlanan iddianameyi açıklamıştı. 16 Ekim’de açıklanan iddianame geçen yıl Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın hüküm giydiği suçlamaların benzerini içeriyordu.


Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Berman, Halkbank davasıyla ilgili Türk hükümetinin ABD’de çeşitli lobi güçlerini de kullanarak Amerikan yargı sistemine baskı yaptığını öne sürdü.

Çok sayıda üçüncü şahsın Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davasıyla ilgili devreye sokulduğunu belirten yargıç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve eski başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in bu davalarla ilgili ABD’de kampanya yürüttüğünü kaydetti.

Berman Amerikan tarafında da ABD Başkanı Donald Trump, eski başkan yardımcısı Joe Biden, eski dışişleri Bakanı Rex Tillerson, eski adalet bakanları Loretta Lynch ve Michael Mukassey ve eski New York belediye başkanı Rudolph Giuliani’nin dolaylı olarak bu davalara müdahil olduğunu belirtti.

‘Önce resmi ifade vermeli’

Reuters’ın haberine göre Berman, Halkbank’ın, ABD mahkemelerinin yargı yetkisi olmadığını iddia etmeden önce, İran yaptırımlarını ihlal ettiğine yönelik suçlamalar için mahkemeye resmi bir ifade vermesi gerektiğini belirtti: “Eğer Halkbank bölge mahkemesinin yargı yetkisine yönelik bir karar vermesini istiyorsa, bu ikilemi ortadan kaldırmak onun elinde: New York’a gelsin ve suçlamalara cevabını versin ya da onun yerine hukuk müşaviri cevaplasın.”

Yargıç, Halkbank’ın mahkemeye gelip ifade vererek mahkemenin yargı yetkisi olmadığını iddia etme hakkını kaybetmeyeceğini söyledi.

Halkbank, ABD’deki davanın tebligatını teslim almamış

Halkbank dosyası yeniden gündemde: ABD savcılığı iddianameyi açıkladı

Hakan Atilla tahliye edildi

Avukatlar: Hakan Atilla’nın tahliyesi bir hafta öne alınabilir

Avukatları: Hakan Atilla ve Halkbank’ın Rıza Sarraf’ın dolar işlemleriyle ilgisi yok

Hakan Atilla’dan temyiz başvurusu: Davanın reddini talep etti

New York savcısı, Hakan Atilla’nın cezasını artırma talebini geri çekti

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

ABD'de yapay zekayla üretilen cinsel içerikleri engellemek için yasa tasarısı imzalandı

ABD Başkanı Donald Trump, internette yapay zekayla üretilen cinsel içerikleri engellemek için ‘İnternetten Kaldır Yasası’ tasarısını imzaladı.

Mahfi Eğilmez'e göre enflasyondan yolsuzluğa pek çok sorunun nedeni: Kentsel rant

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye’de günümüzde en yaygın rastlanan rant çeşidi rant arayışı ve kentsel ranttır. Enflasyondan yolsuzluklara kadar uzanan pek çok ekonomik ve sosyal sorunun altında yatan nedenlerden birisi de budur” dedi.

Avustralya'yı bir uçtan uca koşan İngiliz dünya rekoru kırdı

Avustralya’yı bir uçtan bir uca koşarak geçen İngiliz ultra maratoncu William Goodge, dünya rekoru kırdı.

Kadıköy'de Galatasaray taraftarını silahla vuran şüpheli yakalandı

İstanbul’un ilçesi Kadıköy’de bir Galatasaray taraftarını silahla yaralayan şüpheli gözaltına alındı.

Hindistan'da Türkiye boykotu büyüyor

Hindistan’da çikolatadan kahveye, kozmetikten giyime kadar Türkiye boykotu büyüyor.

Orman bekçisi, uyarmak istediği kaçak avcılar tarafından vurularak öldürüldü
Osmaniye'de Nusra üyesi yakalandı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 758 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Elif Çakır: 'Allah aşkına neden Türkiye'nin yolsuzluk belası'ndan kurtulması için niye iki çift laf edilmiyor?

Erdal Sağlam: 'Gençlik açısından hiç bu kadar kabus bir dönem yaşanmamıştı' diyebiliriz

Fikret Başkaya: Bizde diplomalılara 'aydın' deniyor…

Mithat Fabian Sözmen: Bir kez daha har vurup harman savrulan bir yaz transfer dönemi izleyeceğiz

Esfender Korkmaz: 2024, Türkiye'de rekor sayıda konkordato başvurusunun yaşandığı bir yıl oldu

Şeref Oğuz: Bodrum'da belediyecilik zor

Nevşin Mengü: Milyonlar harcanan gazeteler okunmuyor, o nedenle kendilerine bir trol ordusu kurmak zorunda kaldılar

Murat Ağırel: Gazetecilere iftiralar atılıyor, itibarsızlaştırma kampanyası büyütülüyor

Özge Güneş: Barınma hakkı ile rant politikaları aynı zeminde ama birbirine zıt yönlerde ilerliyor

Ali Eyüboğlu: Yapay zekanın Eurovision'da üçüncü sıraya yerleştirdiği Avusturya birinci oldu

Murat Belge: Ana muhalefet partisine 'terörist' demenin amacı ne olabilir?

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×