Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde fibula (kopça) ve sikke bulundu.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) antik kentte ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamındaki kazı ve restorasyon çalışmaları devam ettiğini duyurdu.
Kiliselerin tabanında birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerle ünlenen ve ‘Karadeniz’in Zeugması’ denilen antik kentte bulunan yapılar şöyle:
- İki hamam
- İki kilise
- Bir savunma yapısı
- Kaya mezarları
- Tiyatro
- Bir kemerli ve kubbeli yapı,
- Anıtsal kültik niş (duvar içinde oyuk)
Kazılarda son olarak 5’inci yüzyıla ait arbalet tipinde fibula ile 2’nci yüzyıla ait ‘Nehir Tanrısı’ betimi yer alan sikkeye rastlandı.
‘Bu yıl önemli buluntulara ulaşıldı’
Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kazıların güney nekropol ve ‘SDJ-3’ olarak adlandırılan iki noktada yoğunlaştığını, bu yıl önemli buluntulara ulaşıldığını belirtti.
Güney nekropoldeki mezarlarda Roma dönemine ait ölü gömme geleneklerine dair veriler elde edildiğini bildiren Çelikbaş, şöyle konuştu:
“Bunlardan en dikkati çekici olanı, Roma döneminde Hadrianopolis’te basılmış bir sikke. Bu sikkede, Hadrianopolis’e ait olduğunu gösteren bir etnikonun yanı sıra Nehir Tanrısı betimi yer alıyor ve altında ‘Kezios’ yazısı bulunuyor. Bu yazıt, antik dönemde Eskipazar Çayı’nın adının Kezios olduğunu göstermesi açısından çok değerli bir bilgi sunuyor.
Bu bilgi literatürde olmayan bir bilgi. Mezarın içerisinde bu sikkenin ortaya çıkması da bunun bir Charon (mitolojide ölülerin kayıkçısı) sikkesi olarak mezar içerisinde bırakıldığını da gösteriyor.
Demek ki Hadrianopolis’te 2’nci yüzyılda da yine Roma İmparatorluğu’nda Charon geleneğinin devam ettiğini de bu şekilde görmüş olduk.”