Fethullah Gülen’in ‘1 numaralı sanık‘ olduğu ve hakkında 37,5 yıldan 52,5 yıla kadar hapisle ağırlaştırılmış müebbet istendiği 2’nci iddianamenin ayrıntıları ortaya çıktı.

Fotoğraf: Reuters
Gülen’in yanı sıra ‘22 Temmuz Operasyonu‘nun 3’üncü dalgasında gözaltına alınan eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı’nın da aralarında bulunduğu 69 şüpheli hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan iddianame 1453 sayfadan oluşuyor.
DHA’nın haberine göre iddianamede sekiz şikayetçi, 27 mağdur ve 69 şüpheli yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu şikayetçi olarak yer aldı.
İddianamede 27 kişi de mağdur sıfatıyla yer aldı. Bu isimler arasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra aralarında Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Faruk Çelik, Ali Babacan, Taner Yıldız, Hüseyin Çelik, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler’in de bulunduğu AK Parti’de bakanlık yapmış 20 isim mağdur olarak yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, eski CHP Milletvekilleri Melda Onur ile Kamer Genç de iddianamede ‘mağdur’ sıfatıyla yer aldı.
İddianamede, Türkiye’de ve dünyada yaşanan tarihi olaylara kronolojik olarak değinildi. Hititler, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye’deki tarihi olaylar iddianamede ayrıntılarıyla anlatıldı.
Gezi’yi desteklediler
‘Örgütün‘ 28 Mayıs 2013’te başlayan Gezi Parkı direnişini desteklediği belirtilen iddianamede, “Amerika’daki örgüt lideri, masumane istekte bulunan eylemcileri kullanarak aralarına karışan marjinal grupların milyarlarca liralık kamu malını yakıp yıkmasını tasvip eder konuşma yapmıştır. (‘Çapulcu demeyiniz’) 17-25 Aralık tarihinde ve sonraki süreçte (MİT TIR’larının durdurulması) ise artık örgüt yeterli olgunluğa eriştiğini düşünerek, devlete karşı intihar saldırısına kalkışmıştır” denildi.
Aslında örgüt çok da profesyonel değil
İddianamede ‘FETÖ terör örgütü’nün muhalefet dizayn ettiği, ‘kökü dışarıda, devletin kılcallarına kadar sızmış, devlete kastetmiş bir ihanet örgütü‘ olduğu ifade edilirken, “Aslında örgüt çok da profesyonel değildir, çok açık vermiş durumdadır” denildi.
‘Örgütün‘ büyük bir yolsuzluk olduğu kanaati uyandırılarak devlete operasyon yapmaya kalkıştığı iddia edilirken, “Paralel devlet yapılanması FETÖ Terör Örgütü’nün toplumda barışık olduğu hiçbir kesim yoktur” denildi.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi
Örgüt lideri olmakla suçlanan Fethullah Gülen ve yardımcısı olduğu belirtilen Sinan Dursun’un, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”, “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünü kurmak ve yönetmek”, “Gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve 37 yıl 6 aydan 52 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.
14 Aralık soruşturmasında da, aralarında Fethullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 15’i tutuklu 33 sanık hakkında iddianame hazırlanmıştı. Gülen için, ‘Silahlı terör örgütü kurmak’ ve ‘Zincirleme nitelikli resmi belgede sahtecilik‘ suçlarından 70 yıldan 235,5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianame 17 Eylül’de mahkemeye gönderilmiş, bugün de kabul edilmişti.