Gezi Parkı eylemlerinde farklılıkların bir aradalığını gösteren simge fotoğraflardan BDP bayraklı bir eylemciyle Atatürk posterli bir eylemcinin elele kaçtığı fotoğraftaki BDP’li, o karenin ezber bozduğunu söyledi.
‘Tekrar TOMA’ya yürümeye başladı’

Fotoğraf: DHA – Uğur Can
Radikal.com.tr’den İdris Emen’in haberine göre DHA’dan Uğur Can imzalı 13 Haziran tarihli fotoğrafta elinde BDP bayrağı bulunan eylemci Ali Şahin, o gün neler yaşandığını anlattı.
Şahin, “O fotoğraf bir ezberi bozdu. Herkes yardım ettiğim kişinin kadın olduğunu ve benim olaya duygusal yaklaşarak o eylemciye yardım ettiğimi sanıyor. Oysa o eylemci 55 yaşında bir amcaydı. Ben politik ahlakımdan dolayı o sırada zor durumda olan bir eylemciye elimi uzattım” dedi.
O gün, polisin sert saldırısı sırasında Atatürk posteri taşıyan eylemcinin TOMA’nın sıktığı suyla dengesini yitirdiğini görünce yardım etmeye gittiğini anlatan Şahin, sonrasını şöyle özetledi: “Ben de ona doğru yürüdüm. Ellerinden tutup ayağa kaldırdım. Ancak kötü sarsıldığı için yürüyemiyordu. Kolundan tutup sürüklemeye başladım. O sırada TOMA ikimize de su sıkmaya başladı. Yardım ettiğim kişi 55 yaşında bir adamdı. O amcayı uzaklaştırmaya çalışınca göğsüme iki kez plastik mermi isabet etti. Ben de sarsılmaya başladım. Onu güvenli bir yere bıraktım. Ben dinlenmeye başladım, ancak o amca her şeye rağmen tekrar ayağa kalkıp TOMA’ya doğru yürümeye başladı.”
‘Gezi’yle algım değişti’
Fotoğraftan sonra haberdar olduğunu belirten Şahin, “Ben sinemacıyım. O fotoğraf o kadar kurgu duruyor ki bir sinemacı olarak kurgulansa ancak bu kadar iyi bir görüntü ortaya çıkar. Düşünün bir ülkücü, bir milliyetçi ve bir Kürt yurtsever aynı karede buluşacak ve polis de onlara su sıkacak. Şaşırtıcı bir fotoğraf” diye konuştu.
Gezi Parkı eylemleriyle kendi algısının da değiştiğini ve fotoğrafın bunu yansıttığını belirten Şahin, Gezi sonrası kendisinin de özgürleştiğini kaydetti.
Şahin, fotoğrafa yansıyan duyguyu şöyle anlattı: “Gezi Parkı’nın en iyi tarafı zıt kitleleri birbirine yakınlaşmasını sağlamak oldu. Gezi sırasında insanlar birbiri daha çok empati kurmaya başladı. Mesela ben Kemalist veya milliyetçi insanlara karşı çok sert duruyordum. Sürekli farklı olduğumuzu düşünüyordum. Ancak o fotoğraftan sonra onlarla aslında birçok ortak yanımızın da olduğunu fark ettim. Örneğin Gezi Park olayları sırasında biz CHP’nin standını ziyaret ediyorduk. Onlar da bizim halayımıza katılıp bize yemek getiriyordu. Dolayısıyla algım değişti. Gezi sonrasında özgürleştiğimi fark ettim.’’
‘Biraz çılgın bir amcaydı’
Yardım ettiği erkeği merak ettiğini de belirten Şahin, onunla sohbet etmek istediğini belirterek, “Biraz çılgın bir amcaydı. Çünkü ben ona yardım ettikten sonra tekrar çatışmaya gitti” dedi.