MESUDE DEMİR
@mesudedemirr
Genital estetik ameliyatları giderek artıyor. Uluslararası Estetik Cerrahi Derneği’ne (ISAPS) göre dünyada yılda 194 bin iç dudak estetiği (labioplasti), 70 bin 684 de vajina daraltma-gençleştirme (vajinoplasti) ameliyatı yapılıyor.
En sık talep edilen ve yapılan operasyonların başında labioplasti ve vajinoplasti geliyor. Bazen görünüm bazen de fonksiyon bozukluğu buna itiyor.
Labioplasti ve vajinoplasti ameliyatlarının en çok yapıldığı ülke açık arayla Brezilya. Geçen yıl 28 bin 478 labioplasti, 12 bin 839 vajinoplasti yapılmış.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artış yaşanıyor. ISAPS’ın Türkiye verisine göre, geçen yıl toplam 3 bin 582 labioplasti, bin 906 da vajinoplasti gerçekleştirilmiş.
Söz konusu ameliyatları hem kadın hastalıkları ve doğum uzmanları hem de plastik cerrahlar yapıyor.
Yüze yapılan her şey, genital bölgeye de uygulanıyor
Bu ameliyatlar 2011’den itibaren dünyada yayılmaya başladı. Yüze yapılan her şey genital bölgeye de yapılıyor desek abartmış olmayız. Aynı bölgeye yönelik ameliyat dışı yöntemler de (yağ, dolgu uygulamaları, gençleştirme, küçültme, sarkan dokunun çıkarılması vs.) dahil. Ameliyatlar labiophasti ve vajinoplastiden ibaret değil. Perineoplasti (perine bölgesi estetiği, doğum izlerinin düzeltilmesi), majoraplasti (büyük dudak estetiği), klitoral hudoplasti (klitoris bölgesi estetiği), hudoplasti (klitoris estetiği) de yapılıyor. Ayrıca dolgu, lazer, PRP, kök hücre, mezoterapi, renk açma gibi yöntemler de uygulanıyor.
Bu ameliyatlar için sağlık turistleri Türkiye’ye geliyor. En fazla da Ortadoğu ülkelerinden. Büyük şehirlerin yanı sıra Anadolu’nun farklı illerinde de ulaşmak mümkün.
Ülkeye en son girense ‘Barbie vajina estetiği’.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Gökçen Erdoğan ile genital bölge estetiğini tüm yönleriyle konuştuk:
Önce kadın kadına, işin felsefesini konuşmak istiyorum. Bir patoloji yoksa, sadece kötü göründüğünü düşündüğü için kadınların genital organ estetiği yaptırması sizce doğru mu?
Eğer bir patoloji yoksa kadının genital organ estetiği yaptırması doğru değil dersek insanın psikolojik ihtiyaç ve sorunlarını reddetmiş olmaz mıyız? Belki bir anomali ya da hastalık yok, ancak görünüm kadını rahatsız, huzursuz ediyor. Kompleksler yüklüyor, utanç duygusunu besliyor ve sonra da cinsel yaşamdan aldığı zevke ve hatta arzularına ket vuruyorsa, patolojinin olmaması bir şey ifade eder mi?
İnsan yalnızca bir bedenden ibaret olsaydı, bir ruhu olmasaydı bu dediğinize katılabilirdim. Ancak hayır, bir kadın genital bölgesindeki görünüm nedeniyle mutsuzsa bu kesinlikle üstüne düşünmeye ve çalışmaya değer bir meseledir. Yanlış anlaşılmasın, eğer gerçekten hiç ama hiç gerek olmadığını değerlendirirsem hastaya telkinde bulunur ve onu bu eksiğe ya da kusura ikna eden durumları ortadan kaldırmaya çabalarım. Gerekirse profesyonel destek alması için yönlendiririm. Yani kadının talebini gereksiz gördüğüm için onu içindeki bu sorunla baş başa bırakıp yollamam.
Aslında bu kışkırtılmış bir talep olabilir mi?
Kimi zaman özellikle eş faktöründen kaynaklı olarak kadının var olan özgüveni zedelenmiş ya da o güne dek üstüne hiç düşünülmeyen bu konu düşünülür hale gelmiş oluyor. Ya da bazen kadın eşinin karşı çıkmasına rağmen şahsen bir memnuniyetsizlik yaşıyor. Bazen kendi dünyası dışında gördüğü görsellerin özellikleri kaynaklı kıyaslamalar sonucu kendini ve genital bölgesini beğenmez oluyor. Ancak sebeplerden ziyade bu talebin oluşmuş olması önemli. Yani talebi ya gerçekten ortadan kaldırmak ya da karşılamak gerekiyor. Kışkırtılmıştan kastınız ‘trend’ olması hasebiyle tercih edilir olmasıysa ben öyle değerlendirmiyorum. Şöyle yorumluyorum; bugüne değin memnuniyetsizliğin giderilebileceği bilgisi yoktu ve kadın arzusunu içine atıyordu. Ancak çözümü olduğunu ve bu çözümün de ulaşılabilir olduğunu öğrendi. Artık muhatabına ulaşıyor. Buna üzülemeyiz.
‘İhtiyacın olup olmaması önemli’
Kişinin istemesi, talebi uzmanların bu işlemleri yapması için yeterli sebep mi?
Tüm uzmanlar adına konuşamam ama benim için yeterli değil tabii ki. Sanıyorum meslektaşlarım da her talebi sorgusuz karşılamıyorlardır. Elbette ihtiyaç var mı yok mu, bu önemli. Ancak az önce de söylediğim gibi ihtiyaca sadece fiziksel açıdan değil ruhsal açıdan da bakıyorum. Ve operasyona gerçekten karşıysam hastaya kesin bir dille aktarıyorum. İkna etmeye, gerçek bir kabul kaydıyla onu olmayan bu sorunla barıştırmaya çalışıyorum. Uzmanlığımı tanımayan bir ısrarla karşılaşırsam da etik bulmadığım için yapamayacağımı belirtiyorum elbette.
Cinsel hayatı başlamayanlar dahi dert edinip yaptırıyor…
Cinsel organınız, cinsel hayatınızın odak noktası, evet bu bilgi cepte. Ama partneriniz olmadan yani biriyle seks yapmadan da sizin bir cinsiyetiniz, cinselliğiniz var. Cinsellik yalnızca seks yapmak değildir yani. Bedeninizi tanıdığınız an itibariyle açılır o kapı. Dolayısıyla hayat boyu bir partneriniz ve seks yaşamınız olmasa dahi genital bölgenizle ilgili bir yenilenmeye gidebilirsiniz. Bunu birilerini mutlu etmek, daha güzel görünmek için değil, şahsen iyi hissetmek için yapmalısınız zaten. Sonrasında olumlu katkılar kendiliğinden geliverir.
’Normal’ ya da ‘güzel genital bölge’ nedir? İdeali var mı?
En son söyleyeceğimi ilk söyleyeyim “Sizin genital bölgeniz güzeldir ve özeldir”. Olağan ebatlara ve şekle yakın ama daha önemlisi size kendinizi iyi hissettiren genital bölge de güzel olandır. Normal de budur. Normali, sizin kendi bedeninizle barışmanız, onu beğenmenizdir. Dolayısıyla geçireceğiniz bir operasyon da kendi normalinize hizmettir zaten.
‘16 yaşından, 75 yaşına kadar hastam var’
Kaç yaşlarındaki kadınlar bu taleplerle geliyor?
16 yaşından 75 yaşına dek hastam var. Kimisi vajinal şekil bozukluklarından bikini giyemiyor diye geliyor, kimisi penis kavrama sorunu yaşadığından. Kimisi kuruluktan, kimisi rengini beğenmediğinden. Çeşit çeşit soru ve sorun var. Kimisi sadece kendisini memnun etmek için istiyor, kimisi partnerini.
’Patolojik’ kabul edilen sorunlar hangileri? Bu sorunlar doğuştan mı? Daha sonra mı ortaya çıkıyor?
Klitoris üzerinde bulunan cilt dokusunun uzun ve geniş olması bir sorun. Bu orgazm sorunları yaşatabilir mesela. Dış dudakların normalden ince ve biçimsiz olması ya da dolgunluğunu yitirmesi bir başka sorun. Ayrıca iç dudakların biçimsiz ve uzun olması da mümkündür. Bunlar hem görünüm olarak hem giyim kuşamda hem de sekste kadını etkiler. Doğuştan da olabilir, yıllar içinde doğumlar, kilo ya da yaş alma nedeniyle de ortaya çıkabilirler. Hepsinin çözümü var ve çözümlendiğinde özellikle özgüven üzerinde oldukça büyük olumlu etkiler yapıyor. İnsanı özgürleştiriyor. Sekste yarattığı fark da asla azımsanamaz. Vajinanın genişlemesi, biçimini değiştirmesi, esnekliğini yitirmesi çok rastladığım sorunlar. Travmatik, zor, hızlı, müdahaleli doğumlar, çoğul gebelik gibi birçok sebepleri var.
Genital alanda en sık hangi düzeltmeler talep ediliyor?
En çok talep edilenler, vajina daraltma, klitoris estetiği, iç dudak estetiği ve dış dudak estetiği. Hepsini makul buluyorum. Kadının bedeni ve ruhu neye ihtiyaç duyuyorsa ve yapılmasının önünde tıbbi bir engel yoksa hepsi makbuldür.
Son moda: Barbie vajina ve dudağı
‘Barbie vajinal estetik’ diye bir şey gördüm… Bu ne demek?
Vajinanın maksimum düzeyde daraltılması, küçültülmesi işlemine ‘Barbie vajen’ deniyor. İç dudakların simetrik küçültülmesi işlemine de ‘Barbie dudak’ deniliyor. Ben böyle isimler takmıyorum operasyonlara. Ve başkasında gördükleri gibi değil, kendilerinde anatomilerine uygun olacak biçimde yapıyorum işlemleri. Doğrusu da bu. Bir oran ve denge olmalı.
Ameliyat dışı yöntemler hangi durumlarda yapılıyor?
Lazerle vajina daraltma, benim istediğim yani varmak istediğim sonuçları vermiyor. Bu sonuca da çok hasta üzerinde deneyip ve deneyimleyip ulaştım. Dolayısıyla tercih etmiyorum. Dolgu ise bilhassa hem görsel hem de uyarılma konusunda sorun yaşayan kadınların tercih ettiği bir müdahale. Pratik bir yöntem. Özellikle yaşla birlikte doku kaybı yaşıyoruz ve dolayısıyla sarkmalar ya da sönmeler oluyor. İşte bunlar da sekste uyarılma ve kavrama anlamında bir boşluk yaratıyor. Dolgu bu konuda geriye döndürme işlevine sahip ama geçici…. Klitoris etrafına yaptığımız dolgularsa uyarılma amaçlı yapılıyor. Ayrıca görünüm için de tercih edilebiliyor. Abartmadığınız sürece hepsi sağlıklı. Yeter ki doktorunuzu dinleyin.
Yine aynı bölgeye yönelik beyazlatıcı, güzel kokular vs. pek çok ürün satılıyor. Bunlar gerekli ve sağlıklı mı?
Beyazlatıcı ürünler konusunda büyük bir sorun var. Çünkü kalıcı etki sunmayan ya da verdiği yarardan fazla zarar veren (içerikleri itibarıyla) ürünler piyasayı ele geçirmiş durumda. İyi içerik, genital bölgede çok önemli. Koku konusunda da hassas olmalıyız. Çünkü sprey ya da krem ürünler genital bölge florasıyla uyumlu olmadığı sürece zarar verebiliyor, doğal florayı bozuyor. Güzel kokalım derken mantar olup daha kötü kokmak istemezsiniz değil mi? Bu yüzden temiz içerik ve genital bölge Ph’nı bozmayan antifungal ve antibakterial ürünler tercih edilmeli. İçeriğine güvendiğiniz kayganlaştırıcıların güzel kokulularıyla bu koku meselesi çözülebilir. Ve hijyen için de içeriğine güvendiğiniz intim jelleri, çok sık olmamak kaydıyla kullanabilirsiniz. Genital bölgeyle temas eden her şey ince elenip sık dokunmalı.
Türkiye’de ve dünyada bu alanda yapılan ameliyatlar giderek artıyor. Sizce bunun nedenleri ne?
Kadınlar kendileri için bir şeyler yapmaya başladı. Ne güzel işte! Erkekler için yaptıkları şeylerden kendilerine de sıra geldi. Daha doğrusu o bilinç geldi sonunda. Dünyadaki gibi Türkiye’de genital bölgeye yönelik ameliyat ve işlemlerde artış devam ediyor. Her geçen yıl önceki yılın operasyon sayısını ikiye katlıyor desem yalan olmaz.