Fransa’da erken seçimlerden iki ay sonra yeni kabine açıklandı.
Fotoğraf: AA
Ülkede genel seçimlerde ulusal mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, uzun süre başbakan atamayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ‘ülkeyi kendi inşa ettiği çıkmaza sürüklemekle’ suçlamıştı.
İki aydır hükümet kurulamayan Fransa’da atama krizi yaşanmıştı.
Macron, genel seçimlerde ulusal mecliste en fazla sandalyenin sahibi olan dört solcu partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) bir hükümet kurmasına izin vermemişti.
Fransa cumhurbaşkanı, erken seçimin galibi sol ittifakın ortak adayını reddetmiş, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’i başbakan atamıştı.
Kabine, başbakanlık görevine getirilen Barnier tarafından oluşturuldu.
İçişleri Bakanlığı görevine Senatoda merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) grubunun başkanı olan Bruno Retailleau getirilirken, Avrupa ve dışişleri bakanlığı görevine hükümetin ortaklarından MoDem partili Jean-Noel Barrot atandı.
Ekonomi, finans ve sanayi bakanlığı 33 yaşındaki Antoine Armand’a, adalet bakanlığıysa eski solcu milletvekili Didier Migaud’a verildi. Migaud hükümetteki tek solcu siyasetçi.
Kabinedeki atamalardan bazıları şöyle:
- İktidar partisi Cumhuriyet İçin Birlikte’den milletvekili olan Astrid Panosyan-Bouvet – Çalışma ve istihdam bakanı
- Catherine Vautrin-Bölgelerle işbirliği bakanı
- LR partili Annie Genevard- Tarım, gıda egemenliği ve orman bakanı
- Macron’un partisinden Anne Genetet-Eğitim bakanı
- Genevieve Darrieussecq-Sağlık bakanı
- Merkez sağcı Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği’nden Valerie Letard-Konut ve kentsel dönüşüm bakanı
- Senato Yasalar Komisyonu Başkanı FrançoisNoel Buffet-Denizaşırı topraklardan sorumlu bakan
- Eski tarım bakanı Agnes Pannier-Runacher- Ekolojik geçiş ve enerji bakanı
Kültür bakanı Rachida Dati ve savunma bakanı Sebastien Lecornu yeni kabinede de görevine devam etti.
Fransız halkının yaklaşık iki aydır beklediği yeni hükümet, 20 kadın ve 19 erkekten oluşuyor. İlk bakanlar kurulu toplantısı Elysee Sarayı’nda 23 Eylül’de saat 15.00’te yapılacak.
Kabineye ilk tepkiler
Erken genel seçimlerin galibi sol ve çevreci ittifak Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) başbakan adayı Lucie Castets, X’ten yaptığı açıklamada “Bize uzlaşı hükümeti vaat ediliyordu ancak elimizde katı sağcı bir hükümet var” dedi.
Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin kurucusu Jean-Luc Melenchon ise ‘Macron iktidarının yeni felaket filminin oyuncularının belli olduğunu’ söyledi.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella, yeni hükümetle Macron taraftarlarının tekrar iktidara döndüğünü belirtti.
Fransız halkının iki kez reddettiği bu grubun siyasi hesaplarla tekrar iktidara gelemeyeceğini vurgulayan Bardella, bu hükümetin geleceğinin olmadığını söyledi.
Ne olmuştu?
Macron, 9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki aşırı sağın zaferinin ardından ulusal meclisi feshedip erken seçime gitmişti. Fransa’da temmuzdaki erken seçimleri birinci turda Marine Le Pen’in aşırı sağcı ‘Ulusal Birlik Partisi’ önde tamamlamış ama ikinci turda solcu ‘Yeni Halk Cephesi’ kazanmıştı. Macron’un ittifakı seçimlerde ikinci olurken hiçbir parti ya da ittifak, hükümet kurmak için gerekli salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamıştı.
Emmanuel Macron, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ‘2024 Paris Olimpiyat Oyunları’ nedeniyle hükümet kurma sürecini askıya almıştı.
Yeni başbakan ataması gereken Macron, genel seçimlerde ulusal mecliste en fazla sandalyenin sahibi olan dört solcu partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) bir hükümet kurmasına izin vermedi.
Geçen hafta parti liderleri ve parlamentodaki siyasi grupların temsilcileriyle Elysee Sarayı’nda görüşen Macron, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanıyor.
Fransa cumhurbaşkanı, ‘istikrarlı ve kapsayıcı çoğunluk’ hükümeti kurmak için müzakerelerin sürdürüleceğini duyururdu. Sol ittifaksa Macron’un tavrına tepkili.
Macron, ülkedeki yükselen sağ tehdidine karşı önlem almak ve 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde merkez seçmeni etrafında toplayabilmek amacıyla erken seçime gitmişti. Ama seçim sonuçları ülkeyi bir koalisyon hükümeti kurmak zorunda bıraktı.
Sürekli istikrarlı çoğunluktan söz eden Fransa lideri, sol ittifakın azınlık hükümetine sıcak bakmıyor.
Fransız anayasasına göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor. Ancak siyasi geleneklere göre başbakanın en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçilmesi gerekiyor.