İstanbul başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturması devam ederken Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ‘isteğe bağlı iade hesabı’ açtı.

SPK, 17 Eylül’de yedi portföy yönetim şirketine ait 131 yatırım fonu için tasfiye kararı aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu fonların bazılarının temerrüde (borcu ödeyememe durumu) düştüğünü açıkladı.
Alım-satıma kapatılan fonlar, TERA, PUSULA, HEDEF, ATLAS, A1, PARDUS ve BULLS PORTFÖY şirketlerine ait. İş Bankası ve Ziraat Bankası’nın yürüttüğü tasfiyeler altı ay sürecek.
SPK bugünkü (1 Ekim) açıklamasında ‘fahiş kazanç’ elde edenlerin parayı geri iadesi için hesap açtığını duyurdu.
* 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca tasfiye kapsamına alınan yatırım fonlarında, tasfiye kararından önceki dönemde gerçekleştirdiği katılma payı satışları sonucunda fahiş kazanç elde edenlerden, kendi isteği ile bu kazancı ilgili fona iade etmek isteyenlerin söz konusu taleplerinin karşılanabilmesini teminen; her bir fon için ayrı ayrı olmak üzere, Birleşik Fon Bankası nezdinde Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) adına ‘İsteğe Bağlı İade Hesapları’ açılmıştır.
İadeler tasfiyeyi yürüten bankalara aktarılacak
* İsteğe bağlı olarak yatırılan tutarlar sadece ilgili fonun tasfiye malvarlığına dâhil edilecek, başka bir fona veya hesaba aktarılamayacak ve tasfiye kapsamında ilgili fonun katılma payı sahiplerine yapılacak ödemelerde kullanılmak üzere tasfiyeyle görevlendirilen T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye İş Bankası A.Ş.’ye aktarılacaktır.
‘Genel hisse iade hesabı’
* Ayrıca, borsada işlem gören ortaklıkların paylarının alım satımı ve benzeri işlemler nedeniyle elde ettikleri fahiş kârları geri ödemek isteyenlerin taleplerinin karşılanmasını teminen; Birleşik Fon Bankası nezdinde Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu adına ‘Genel Hisse İade Hesabı’ açılmıştır.
Etkin pişmanlık için ‘iki katı’ kuralı
Fon soruşturmasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyenlerin kazandığının iki katını ödemesi gerekiyor. Açıklama şöyle:
“6362 sayılı SPKn’nun 107/1 maddesi çerçevesinde hakkında suç duyurusu kararı alınan şahısların 6362 sayılı SPKn’nun 107/3 hükmü uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmesi için beş yüz bin Türk Lirasından az olmamak üzere, elde ettiği veya elde edilmesine sebep olduğu menfaatin iki katı miktarı parayı Kurul kararından itibaren 15 gün içinde; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-tahsilat hesabına (IBAN TR450000100100000350154037, Vergi Kimlik Numarası:6110333534) “6362 sayılı Kanunun 107/3 maddesi kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanma karşılığı Hazineye ödenmesi gereken tutar” açıklama notu ile ödemesi ve aynı süre içinde Kurulumuza ilgili belgelerin iletmesi gerekmektedir.”

Fon soruşturması
SPK, 17 Eylül’de yedi portföy yönetim şirketine ait 131 yatırım fonu için tasfiye kararı aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu fonların bazılarının temerrüde (borcu ödeyememe durumu) düştüğünü açıkladı.
Alım-satıma kapatılan fonlar, TERA, PUSULA, HEDEF, ATLAS, A1, PARDUS ve BULLS PORTFÖY şirketlerine ait.
İş Bankası ve Ziraat Bankası’nca yürütülecek tasfiye sürecinin altı ay süreceği açıklandı.
25 Eylül’e gelindiğinde İstanbul başsavcılığınca yürütülen soruşturmada toplam tutuklu sayısı 51, adli kontrolle bırakılanların sayısı yediydi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, 12 kişinin de arandığını duyurdu.
26 Eylül’de eski aile bakanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın bir fon üzerinden 21 kat, eşinin sekiz kat kar ettiği, çiftin bu ay başında, toplam 2 milyar 170 milyon lira çektiği öne sürüldü. Kaya suçlamaları yanıtsız bırakıp görevlerinden istifa etmekle yetindi.
Yine 26 Eylül’de Gürlek 1 Temmuz-16 Eylül tarihlerinde fonlardan para çıkışlarının en yüksek tutardan başlamak üzere incelendiğini, 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişinin malvarlığının dondurulduğunu, 37 şüphelinin de yurt dışına çıkışının yasaklandığını söyledi.
27 Eylül’de yurt dışı çıkış yasağı getirilen Tera Portföy CEO’su Emir Münir Sarpyener ve Tera Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Erdin Özel gözaltına alındı.
27 Eylül’de Gürlek, 1 Temmuz-16 Eylül’de fonlardan para çıkışlarının en yüksek tutardan başlamak üzere incelendiğini, 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişinin malvarlığının dondurulduğunu, 37 şüphelinin de yurt dışına çıkışının yasaklandığını söyledi.
24 saat geçmeden 28 Eylül’de 45 şirket ve 19 fona yönelik tedbirler kaldırıldı.
SPK, 17 Eylül’de iptal edilen yatırım fonu talimatlarının sahiplerine tasfiye bakiyesinden fondaki katılma payı sahipliği oranında ödeme yapılacağını duyurdu.
29 Eylül’de beş kişi daha tutuklandı, toplam tutuklu sayısı 56’ya yükseldi. Aynı gün Hedef Holding de borsada vadesi gelen 1 milyar 79 milyon 264 bin 813 liralık borcunu ödeyemediğini duyurdu.
İstanbul başsavcılığı, Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın tüm mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin ilgili tüm kurumlara müzekkere yazdı.
Peşinden fonların tasfiyesi için cumhurbaşkanı yardımcısının başkanlığında ‘Fon Koordinasyon Kurulu’ oluşturulduğu açıklandı.
30 Eylül’de 34 kişi hakkında daha gözaltı kararı çıkarıldı; böylece soruşturmada şüpheli sayısı 217’ye çıktı.
Aynı gün soruşturmada ifadesi alınan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın oğlu Mustafa Yazıcı hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve mal varlığına tedbir kararı verildi. Tedbir kararı saatler sonra kaldırıldı.
Bugün (1 Ekim) Tera Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Erdin Özel ve Tera Yatırım CEO’su Emir Münir Sarpyener de tutuklandı. Soruşturma kapsamında toplam 58 tutuklu bulunuyor.