AZADE SİMAVİ
IŞİD’in soykırım tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce Ezidi’nin zor şartlar altındaki yaşam mücadelesi sürüyor. Şanlıurfa’da Viranşehir Belediyesi’nin kurduğu kampta, gönüllüler hummalı bir çalışma içinde. Günlük yemek yapılıyor; 3- 12 yaş arasındaki 80 çocuğa eğitim ve psikolojik destek veriliyor.
‘Çocukları savaş psikolojisinden çıkarmak için geldim’
Almanya’dan gönüllü olarak gelen Ezidi kökenli Çiçek Yıldız, çocukları savaş psikolojisinden çıkarmak istediğini anlatıyor. Yıldız, çocuk gelişimi üzerine eğitim almış; ”Çocukları savaş psikolojisinden çıkarmak için geldim. Onları korumak ve ortak yaşamda buluşturmak adına oyunlar yapıyoruz” diyor. Yıldız, Almanya’daki Ezidi toplumundan 900 TL bağış ve bir valiz oyuncakla geldiğini anlatıyor Türkiye’ye.
‘İstanbul’daki rutin işlerime devam edemezdim’
Sanat psikoterapileri dernegi kurucu uyesi Gülsüme Oğuz ise bölgeye üçüncü defa gitmiş. Psikolog Oğuz, ilk kez ağustos ayında, IŞİD’in Şengal kuşatmasından kaçan Ezidilere destek amaçlı gitmiş; ”Böyle bir vahşeti ve katliamı öğrendikten sonra İstanbul’daki rutin işlerime devam etmem pek mümkün olmadı” diyor.
Oğuz, meslektaşlarının dikkatini bölgeye çekmeyi, kapsamlı bir psikososyal hizmet alanı geliştirmeyi amaçlıyor. Bir uzman gözünden, ‘yaşanan vahşeti anlamak için paylaşmak gerektiğini’ düşünüyor: ”İstanbul’a her dönüşümde biriktirdiklerimi yazıp belgelemeye özen gösteriyorum. Çünkü biliyorum ki, bu eşi görülmemiş vahşetin etkilerini anlamak için mümkün olduğunca birbirimizle paylaşmamız gerekiyor.”
‘Evde otursam vicadım rahat etmezdi’
Viranşehir Med Kültür Merkezi’nde çalışan 23 yaşındaki Zeyna Vural da, gönüllü sayısının yeterli olmadığını vurguluyor. Vural, çocuklara günde iki saat
muzik odakli calismalar yapan, onlara enstrüman eşliğinde müzik dinleten, beraber şarkılar yazan ekipten. ”Savaş alanından geldiklerini unutmalarını sağlıyoruz, kendilerini evlerinde hissetsinler istiyoruz” diyor Vural. Ve ekliyor: ”Vicdanen rahat olamam, evde rahat oturamam. Bu nedenle gelmeye devam edeceğim.”
Tüm sanatçılara çağrı
Vural’ın sanatçılara da çağrısı var: ‘‘Bugün çocuklar bir daha ne zaman geleceksiniz diye sordu, ‘Bir dahaki sefer daha erken gelin, sıkılıyoruz’ dediler. Çok fazla gönüllü olmasına rağmen yetişemiyoruz. Her daldan sanatçı arkadaşları savaş mağduru insanlarla çalışmaya bekliyoruz.”