Eurovision şarkı yarışmasını politik göndermeler içeren ‘1944’ adlı şarkısıyla Ukrayna adına yarışan Susana Jamaladinova (Jamala) kazandı.
Jüri oylamasında Avustralya’nın ardından ikinci sırada yer alan Ukrayna, izleyici oylarının eklenmesiyle Avustralya ve Rusya’yı geçerek yarışmayı birinci bitirdi. İngilizce şarkının bir bölümü Türkçe.
Şarkı, 1944 yılında Stalin yönetimindeki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) Kırım tatarlarını tecrite zorlamasından bahsediyor. Kendisi de Tatar olan 32 yaşındaki Jamala, şarkısında Rusya’yı ‘kendini Tanrı sanmak’la suçladı.
Eurovision yarışmalarında hemen her ülkenin oylarında politik nedenlerin etkili olduğu bilinse de, yarışmada şarkıların siyasi mesajlar vermesine izin verilmiyor. Yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Sendikası da, Ukrayna’nın şarkısının politik içeriğinin olmaması sebebiyle herhangi bir kural ihlalinin söz konusu olmadığını belirtti. AYS direktörü Ingrid Deltenre, ‘şarkının tarihsel bir olayı anlattığını ve Jamala’nın kendi ailesine ait bir hikayeye referans verdiğini’ belirtti.
Rus rakibi ‘Politik değerlendirilmemeli’ dedi
Jamala basın toplantısında şarkının konusunun ailesine ait bir hikaye olduğundan bahsederken gözyaşlarını tutamadı.
Rusya adına yarışan Sergey Lazarev ise rakibinin zaferinin politik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Financial Times’ın haberine göre Kırım’ın haklarını savunan grup CrimeaSos üyesi Alima Alieva da Jamala’nın şarkısının ülkelerinde baskı gören Kırım Tatarları tarafından dünyaya gönderilmiş yüksek sesli bir ‘SOS sinyali’ olduğunu söyledi.
Karadeniz bölgesinde yaşan Müslüman bir etnik grup olan Tatarlar, Ukrayna’ya bağlı özerk Kırım’ın Rusya’ya katılmasını desteklememişti. Rusya’nın Kırım’ı işgalini destekleyen çok az ülke bulunuyor. Ukrayna’nın en büyük destekçileri Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rusya’yı Kırım’ı işgal etmekle suçluyor ve Rusya’nın Kırım’dan bir an önce çekilmesini talep ediyor.
Jamala’nın 1944 isimli şarkısı şöyle:
Yabancılar geldiklerinde,
Evine gelirler,
Seni öldürürler
Ve suçlu değiliz derler.
İnsanlık haykırıyor:
Aklınızı mı yitirdiniz?
Kendinizi Tanrı sanıyorsunuz.
Ama herkes ölür.
Ruhumuzu sömürmeyin.
Ruhlarımızı.
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Bir gelecek inşa edebilirdik;
İnsanların özgür olduğu
Sevdikleri ve yaşadıkları
En mutlu zamanlar.
İnsanlık direniyor:
Kalbiniz nerede?
Kendinizi Tanrı sanıyorsunuz.
Ama herkes ölür.
Ruhumuzu sömürmeyin.
Ruhlarımızı.
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım