Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, yerel seçimden sonra ‘hükümetin medyada tasfiye yapacağı’ yapacağı yönündeki iddialara ‘Evet medyada tasfiye şart‘ diyerek destek verdi. Ancak Özkök, asıl tasfiyenin iktidar yanlısı medyada yapılması gerektiğini çünkü bu kurumların tiraj ve reytinglerinin çok düşük olduğunu yazdı.
Cem Küçük liste bile vermişti
Tartışma, hükümete yakın Yeni Şafak’tan Cem Küçük, Star’dan Mustafa Karaalioğlu ve Sabah’tan Rasim Ozan Kütahyalı’nın, seçim sürecinde ve sonrasında kaleme aldıkları yazılarında, özellikle Doğan Grubu ve Ciner Grubu’nda tasfiye yapılacağını öne sürmesiyle patlak vermişti. Üç yazar da, bu gruplarda çalışan gazetecilerin ‘AKP’nin başarısını küçümsediğini‘ ima ediyor ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘tam destek‘ beklentisini saklamıyordu. Cem Küçük, 29 Mart tarihli yazısında ‘tasfiye edilecek yazarlar’ın listesini bile vermişti.
‘CHP yayın organı kadar satamıyorsunuz’
Özkök bugünkü köşesinde, “Tasfiye edilmesi gerekenler, gazetelerini yüz binlerce sattıran bizler miyiz, yoksa, bir zamanların CHP yayın organı olan Ulus gazetesi kadar bile gazete sattıramayan sizler mi…” diye sordu.
‘Sizin oy oranınız niye yüzde 43 değil?’
Özkök, seçim sonuçlarını ve ‘iktidar medyası’nın tirajlarını karşılaştırdığı yazısında ‘Haklılar medyada tasfiye şart” deyip, şu ifadeleri kullandı: “Başbakan Erdoğan’ın yerinde olsam, o arkadaşların alta alta yazdığı gazetelerin genel yayın yönetmenlerini ve köşe yazarlarını karşıma dizer ve güzel bir nutuk atardım. Derdim ki: “Yahu arkadaş; Ben sesim tamamen gidinceye kadar ölümüne bir seçim kampanyası yaptım. Sandığa giden insanların yüzde 43’ünün oyunu aldım. Şimdi sizin gazetelerinizin gerçek satışlarını istedim. Rakamları alt alta koyup topladım. Türkiye’deki gazete satışının yüzde 15’i çıktı… Arkadaş bu ne iştir? Para dediyseniz, bütün işadamlarını arkanıza koydum. Havuzdan bütün desteği attım. Sizden kâr falan beklemedim. Madem parti organı gibi çalışıyorsunuz, niye sizin oy oranınız da yüzde 43 değil…”
‘Bilen insanları getirirlerse…’
“Onlar “Yeni Türkiye’yi okuduklarını” iddia ediyorlar. Ama Türkiye onları okumuyor… Büyük bir ihtimalle de öteki gazeteleri okuyor…” diyen Özkök, söz konusu medya kuruluşlarına bir de tavsiyede bulundu: “Ne tiraj, ne kârlılık, hiçbir başarı kriteri olmayan, iktidar bülteni gibi gazeteler çıkarırsanız, gazetecilik yapmayı bilemezseniz böyle olur… Yani çeşmeleriniz akarken durumunuzun kıymetini bilin, hayatın tadını çıkarın… Tasfiye lafını da ağzınıza almayın… Sonra biri çıkar, “Hakikaten tasfiye şart” der… Gazetelerinizin başına, köşelerine bilen insanları getirmeye kalkar…”
Özkök’e canlı yayında yanıt
Önceki gün ‘CHP basın bürosu çalışanlarına artık gazeteci diyemeyiz’ başlıklı bir yazı kaleme alan STAR Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu’ysa, 24 TV’den Özkök’e, “Gazetesinde tape yayınlayan kişi gazeteci değildir. Bir kişiler seçimler öncesi planlar peşindeyse, o kişi CHP basın bürosu üyesidir, Ergenekon üyesidir” yanıtını verdi.