Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirve Toplantısı’na katılıyor. Zirvede Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da var.
Suudi Arabistan’a giden Erdoğan’ı, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Riyad Emiri Prens Faisal bin Bandar Al Saud karşıladı.
Esad’sa Riyad Bölgesi Emir Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdulrahman bin Abdülaziz, bölgeden sorumlu polis müdürü tümgeneral Mansur bin Nasır El Uteybi ve kraliyet protokol vekili Fehd El Suheyil tarafından karşılandı.
Görüşme için açıklama yok
Erdoğan’la Esad’ın zirvede bir görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
Zirvede Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik ediyor.
Erdoğan’la Esad daha önce 2023’te İİT’nin yine Riyad’da Gazze için düzenlediği olağanüstü toplantıda bir araya gelmişti. İki lider herhangi bir görüşme yapmamıştı.
Esad geçen aylarda Türkiye’yle ilişkileri düzeltme çabalarının ‘şimdiye kadar somut bir sonuç getirmediğini’ dile getirmişti.
Suriye devlet başkanı görüşmelere başlamak için Türkiye’nin askerlerinin çekilmesinin bir ön koşul olmadığını söylemişti: “Girişimler, arabulucuların ciddiyetine ve isteğine rağmen, bahsetmeye değer hiçbir sonuç vermedi.”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Hürriyet’e şu açıklamayı yapmıştı: “Şu an itibarıyla, Esad ve ortakları belli sorunları çözmeye pek hazır görünmüyorlar.”
Erdoğan: Netanyahu hükümetine işgalin maliyeti olduğunu hissettirecek tüm önerilere açığız
Zirvede bir açıklama yapan Erdoğan özetle şunları söyledi:
* İsrail, Gazze’nin ardından Lübnan’a da saldırıyor. Bir yandan acil ateşkes yapılmasına odaklanırken, bir yandan Gazze’ye yardım yollanmasında acil çözüm bulunması şarttır.
* İslam ülkeleri olarak İsrail’e karşı atılabilecek adımlara öncülük etmeliyiz. Her şeyden önce İsrail’e silah ambargosu konulması, ticaretin sonlandırılması son derece mühimdir. Azami sayıda ülkenin müdahil olmasını teşvik etmeliyiz. Netanyahu hükümetine Filistin topraklarını işgalini maliyeti olduğunu hissettirecek tüm önerilere açığız.
* Türkiye olarak İsrail’e karşı ticari kısıtlamaları yürürlüğe koyduk. Somut ve gerçekçi tüm önerileri hayata geçirmeye hazırız. İki devletli bir çözüme ulaşmanın imkansızlığını hepimiz görüyoruz. Bu şartlar altında daha fazla ülkenin Filistin’i tanımasını teşvik etmeliyiz.