Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yarın yapacağı görüşmeyi ‘tarihi bir ziyaret’ diye niteleyerek, iki ülke arasında yeni bir başlangıç olacağını söyledi.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)
İki ülke arasındaki ilişkiler 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesiyle kopma noktasına gelmiş, Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ‘ambargo’ sonucu ticaret ve turizm alanlarında sorun yaşanmıştı.
İkili arasındaki ilişkiler, Erdoğan’ın Putin’e ‘özür içerikli’ bir mektup gönderdiğini açıklamasıyla yumuşamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Erdoğan özür diledi, üzgün olduğunu söyledi, başsağlığı diledi” demişti.
‘Yeni bir başlangıç olacak’
Rus Haber Ajansı TASS’a konuşan Erdoğan, “Tarihi bir ziyaret olacak bu, yeni bir başlangıç olacak. İnanıyorum ki dostum Vladimir’le görüşmemde ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılacak. Ülkelerimizin birlikte yapacak çok işi var” dedi.
‘Rusya olmadan Suriye sorunu çözülmez’
Erdoğan ile Putin’in örüşmesinde gündemde olan konulardan biri de Suriye. Erdoğan da Suriye’de yaşananlarla ilgili Rusya’nın rolüne dikkat çekti: “Rusya’nın katılımı olmaksızın Suriye sorununa çözüm bulmak imkansız. Sadece ortaklık kurduğumuz takdirde Suriye’deki krizi sona erdirebiliriz.”
Cumhurbaşkanı, daha önce Putin’i Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek vermekle ve hava bombardımanlarında sivilleri katletmekle suçlamıştı.
Uçak krizi ve darbe girişiminin ardından ilk yüz yüze görüşme
Erdoğan ve Putin’in görüşmesi, Türkiye ve Rusya arasında 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesiyle ilişkilerin gerildiği ‘uçak krizi’nin ve 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından yapılan ilk yüz yüze görüşme olma niteliği taşıyor.
Darbe girişiminin ardından ilk Putin aramıştı
Darbe girişiminin ardından Erdoğan’ı telefonla arayan Putin, Türkiye’de demokratik rejim ve anayasal düzene saygı duyduklarını belirtmiş, ‘ülkesinin kategorik olarak devlete yönelik böylesi bir şiddet eylemine karşı olduğunu’ söylemişti.
Erdoğan da, darbe girişimi sonrasında ilk tepkiyi Putin’in verdiğini belirtmişti.