Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekede, soruşturmanın, Ali Ağaoğlu’nun ‘Ağaoğlu Maslak 1453‘ projesindeki usulsüzlüklerle ilgili 18 Eylül 2012 tarihinde e-postayla yapılan bir ihbarla başlatıldığı görülüyor.
İhbarda, Ağaoğlu’nun Maslak 1453 projesi için devletten ucuza aldığı arazileri imara açtırdığı, emsal değerlerini yükselterek veya dikkate almayarak bu arazilerden inanılmaz paralar kazandığı, toplam inşaat hakkından fazla alanı işgal ettiği, orman arazisine taştığı belirtiliyor. Ağaoğlu, usulsüzlükleri ortaya çıktığında zarar görmemek için [Erdoğan Bayraktar’ın danışmanı] Sadık Soylu ve [Erdoğan Bayraktar’ın oğlu] Abdullah Oğuz Bayraktar aracılığıyla olayı kapatmaya çalışıyor.
İmar planını mahkeme reddetmişti
Ağaoğlu, bu dönemde ormanı işgal ettiği gerekçesiyle eleştirilmiş, imar planı mahkeme tarafından ‘şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun bulunmaması‘ gerekçesiyle iptal edilmişti.
Teknik takip destekli çalışmalar sonucu Ağaoğlu’nun başka projelerdeki usulsüzlüklerinin de göz ardı edilmesi için, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığında odaklanan suç örgütü’ne müracaat ettiği tespit ediliyor. Bu ‘örgüt‘ün lideri olarak da eski Çekmeköy Belediye Başkanı Hüseyin Avni Sipahi gösteriliyor.
Örgütün ayrıca, Osman Ağca ve Emrullah Turanlı gibi birçok inşaat firması sahibiyle benzer ilişkide olduğu iddia ediliyor.
İmar yolsuzlukları dağ olmuş
Şüpheliler bu şekilde, TOKİ ihalelerinde, yerel idareler tarafından onaylanmayan ihalelerde istenilen imar planlarını hazırlatmış. Ayrıca, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları’na gelen plan tadilatı dosyaları için komisyon üyelerine rüşvet verilmiş, korunması gereken tescilli yapıların bulunduğu arsalar, doğal SİT alanları ve Boğaziçi’nde koruma altına alınan alanlar gerçeğe aykırı raporlarla imara açtırılmış.
Bazı bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamına alınması, binaların riskli yapı ilan edilmesi de faaliyetler arasında sayılıyor.