El Kaide terör örgütünün Van sorumlusu olduğu iddiasıyla yargılanan İ.Ş., operasyonun siyasi olduğunu söyleyip “Asıl yargılanması gereken iki ağaç için Türkiye’nin altını üstüne getiren Gezici vandallardır” dedi.
El Kaide’ye üye olduğu iddia edilen altı tutuklu sanığın 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasında sanıklardan ikisi tahliye edildi.
Örgütün Van sorumlusu olduğu öne sürülen ve bir süre Guantanamo Hapishanesi’nde kalan İ.Ş. ise savunmasında ‘Gezici‘lere yüklenmeyi seçti.
‘İki ağaç için…’
‘Bir takım varsayımlar ve iddialarla yargılandıklarını’ savunan İ.Ş., “Burada yargılanması gereken biz yardım kuruluşları değil, aksine iki ağaç için Türkiye’nin altını üstüne getiren Gezici vandalların yanı başında ölen yüzbinlerce Suriyeli ve şu an Gazze’de ölümüne şahit olduğumuz binlerce kadın, çocuk ve yaşlıya o iki ağaca gösterdikleri duyarlılığı gösteremeyenlerdir” dedi.
Yardımlarımız hükümetin siyasetiyle örtüşüyor
Suriye halkına insani yardım yaptıklarını ve bunun suç unsuru değil, aksine devletin Suriye politikasına uygun bir vatandaşlık görevi olduğunu öne süren İ.Ş., “Bu yardımlar hükümetin siyasetiyle paraleldir. Bu paralel tamemen halkın paralelidir. Malum paralel değildi. El Kaide’nin eylemlerini tasvip etmiyorum. Elimin müslüman kanına bulaşmasından Allah’a sığınırım” diye konuştu.
207 sayfalık iddianame
Söz konusu dava, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 14 Ocak’ta Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri’de yapılan operasyonlarda 25 şüphelinin gözaltına alınması sonrası açılmıştı. Savcılıkta ifadeleri alınan 25 şüpheliden 13’ü tutuklu, 12’si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Tutuklu sanıklardan İ.Ş., A.K., O.Y., Ü.İ., E.M., ve Ş.Ç. hakkında hazırlanan 207 sayfalık iddianame de geçtiğimiz ay tamamlanarak Van 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.
Türkiye’de saldırı planı
İddianamede, ‘örgütün Suriye’yi kendisi için bir üs olarak görüp, bu ülkede başarılı olduktan sonra Türkiye’de saldırı planlarının yapıldığı’ savunuluyor. Şüphelilerin Suriye’de üç Hıristiyan din adamının öldürülmesi ve gazetecilerin kaçırılmasıyla ilgili oldukları iddiası da yer alıyor. Sanıklar hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’,’Resmi belgede sahtecilik’ ve ‘6136 sayılı yasaya muhalefet‘ suçlarından 15 ile 22.5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılmış durumda.
İlk duruşmada sanıklar Ş.Ç., ile O.Y.,’nin tahliyelerine, diğer dört sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 28 Ekim 2014’e erteledi.