Düzenli fiziksel aktivite ve Akdeniz tipi diyetin Alzheimer hastalığını önlediği bildirildi.
Dünya genelinde yaşlı nüfus oranı artarken 55 milyondan fazla kişiyse buna bağlı gelişen Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl yaklaşık 10 milyon kişide Alzheimer görülmesi nedeniyle 2050’de hasta sayısının 139 milyonu bulması öngörülüyor.
Dünyada her 3,2 saniyede bir kişi Alzheimer’a yakalanırken bu hastalık hakkında farkındalık oluşturmak ve bununla mücadele edenlere destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül ‘Dünya Alzheimer Günü’ etkinlikleri düzenleniyor.
Bursa Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemile Haki, ilerleyen yaşla ortaya çıkan Alzheimer’ın, bellek bozuklukları ile kişilik ve davranış değişikliklerini beraberinde getirdiğini bildirdi.
‘Demans’ denilen bunamaların en sık nedeninin yüzde 60-70 Alzheimer olduğunu belirten Haki, nedeni henüz net bilinemeyen bu rahatsızlığın gelişiminde birtakım çevresel ve genetik etkenlerin rol aldığını belirtti.
65 yaş üzerinde her beş yılda bir Alzheimer riskinin iki kat arttığına dikkat çeken Haki şöyle konuştu:
“Ailede Alzheimer varsa bu kişilerde Alzheimer riskinin yüzde 10 ila 30 arttığını görüyoruz. Bunun dışında kafa travması, kolesterol yüksekliği, tansiyon, şeker ve obezite gibi birtakım kardiyovasküler risk faktörlerinin, yetersiz beslenmenin, asosyal bir yaşam tarzının, depresyonun, işitme bozukluklarının bu hastalığa neden olabileceği düşünülüyor.”
Alzheimer’ın tam anlamıyla tedavisi yok
Hastalığın üç evreden oluştuğuna dikkati çeken Haki, geç evrede hastanın bir başkasına bağımlı hale geldiğini aktardı.
Haki, bu hastalığın bazı çalışmalarla engellenebileceğini veya seyrinin değiştirilebileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Çalışmalarda düzenli yapılan fiziksel aktivitenin ve Akdeniz tipi beslenmenin Alzheimer hastalığını engellediği saptanmış.
Bunun dışında sosyal yaşantı, beyni çalıştırabilecek birtakım aktiviteler, aynı zamanda düzenli beslenme, özellikle görme ve işitme bozukluğu olan hastalarda bunların giderilmesinin hastalığın gelişimini geciktirdiği tespit edilmiştir.
Alzheimer hastalığının tedavisi için bilim insanları çok yoğun uğraş içinde. Fakat maalesef tam anlamıyla tedavisi yok. Sadece ilerlemesini yavaşlatacak ve semptomlar geliştiğinde semptomları azaltacak tedaviler var.
Alzheimer hastalığı geliştikten sonra da öncelikle yapılması gereken şeyler, hastanın özellikle arkadaşları ve ailesiyle sosyal yaşantıya devam etmesi, beynini aktive edecek ve çalıştıracak aktiviteleri sürdürmesi.”