MİT TIR’larının silah taşıdığına dair haberleri nedeniyle 26 Kasım’da tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlâli’ kararının ardından serbest bırakılması, dünya basınında da geniş yer buldu.

Can Dündar, tahliyeden hemen sonra yaptığı basın açıklamasında… (Fotoğraf: Reuters)
BBC, Dündar’ın diğer tutuklu gazetecilerle dayanışma mesajına vurgu yaparak Türkiye’de basın özgürlüğüne dair temel veriler paylaştı.
Türkiye’nin basın özgürlüğünde 180 ülke içinde 149’uncu sırada olduğunu belirten BBC, hükümetin Türkiye’nin basın özgürlüğünde en iyi durumda olan ülkelerden biri olduğu iddiasını da paylaştı.
Haber ajansı Reuters de mahkemenin gazetecilerin haklarının ihlal edildiğine dair hükmüne işaret ederek, gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye’de basın özgürlüğü hakkında uluslararası kaygılara neden olduğunu kaydetti.
Dündar’ın “Anayasa Mahkemesi’nin kararını tarihi buluyoruz” demesine de yer veren Reuters, Erdoğan’ın Dündar ve Erdem’in haberi sonrası savurduğu tehdidi de anımsattı.
Fransız AFP de, tahliye kararını “Devlet sırlarını ifşa itmeye ilişkin çok tartışmalı davada yargılanan ve son üç aydır tutuklu bulunan iki Türk gazeteci, Anayasa Mahkemesi’nin ‘haklarının ihlâl edildiği’ yönündeki kararının ardından serbest bırakıldı” diye verdi. AFP haberinde, Dündar ve Gül’ün 92 gün cezaevinde kaldığı vurgulanırken, davanın süreceği de belirtildi.
Britanya’nın Guardian gazetesi ise Dündar ve Gül’ün tahliyesinin ardından yapılan açıklamaları paylaştı. Buna göre Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), karardan memnuniyetini dile getirirken, gazetecilerin halen yargılama süreciyle baş başa olduklarını anımsattı. Kararı mutlulukla öğrendiğini söyleyen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, gazetecilerin mümkün olan en kısa zamanda salıverilmesini diledi. Pen International ise Türkiye ifade özgürlüğüne dair mevcut vahim durum düşünüldüğünde, tahliye kararının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.