Yaşadığı dönemde eşcinsel olduğu için ‘suçlu‘ bulunan ve bilgisayarların mucidi olarak kabul edilen isimlerden İngiliz mühendis Alan Turing’in not defteri açık artırmada 1 milyon doların üzerinde bir fiyata satıldı.
Alan Turing, eşcinselliği nedeniyle 1952’de suçlu bulunarak ‘tedaviye‘ zorlanmış, hormon tedavisi zorbalığı nedeniyle intihara sürüklenmişti.
Turing’in açık artırmada 1 milyon 25 bin dolara alıcı bulan günlüğü 1942 yılına ait ve 56 sayfa.
Enigma makinesine 269 bin dolar
Bilgisayar fikrini ortaya atan ve 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Enigma kodunu kırarak İtilaf Devletleri’nin savaşı kazanmasına katkıda bulunan ünlü matematikçinin Enigma şifre makinesi de 269 bin dolara alıcı buldu.
Kraliyet’ten iade-i itibar gelmişti
İngiltere 2013’te Kraliyet adına Alan Turing’den özür dilemiş ve itibarını iade etmişti.
Turing’in hayatını konu alan ve Oscar’a da aday gösterilen ‘The Imitation Game’ adlı film, ‘En İyi Uyarlama Senaryo‘ Oscar’ını kazanmıştı.