AKP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özen Kızılırmak’ın, ‘Resmi nikah camide kıyılsın’ önerisini değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sorunun resmi nikah-dini nikah ikileminden kaynaklandığını savundu. Görmez,“Kanun koyucu nikah kıyma yetkisini müftülere verebilirdi” dedi.
‘İnsanlar camiye gitmeli, imam nikahı kıydırmalı’

Fotoğraf: DHA
Yeni evli çiftlerin imam nikahı ve resmi nikah törenlerinin camide yapılması için Diyanet’e teklif sunacaklarını açıklayan AKP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özen Kızılırmak “İnsanlar camiye gitmeli, imam nikahı kıydırmalı, çocuğunun kulağına ezanla ismini okutmalı. Müslüman bir ülkede bunların olmaması için bir neden yok” diye konuşmuştu.
‘Bu ikilem Türkiye’de daimi bir sorundur’

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez (Fotoğraf: DHA)
CNN TÜRK’te yayınlanan Başka Şeyler programında Serdar Tuncer’in sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, söz konusu teklife kapıyı kapatmazken, tartışmayı resmi nikah-dini nikah ikilemi boyutuna taşıdı.
Kızılırmak’ın önerisinin Diyanet’in görevleri arasında bir karşılığı olmadığını belirten Görmez şunları söyledi: “Herhangi bir önyargıya kapılmadan, belediyeler kıyıyor. Kanun koyucu bunu nüfus idaresine verebilirdi, kaymakamlıklara, valiliklere de verebilirdi. Müftülüklere de verebilirdi. Dolayısıyla bu ikilem Türkiye’de daimi bir sorundur.”
Siz bunu her yerde kıyabilirsiniz ama…
Hukuki bağlayıcılığı olmayan dini nikahın ‘çocuk evliliklerinin’ sebebi olduğunu savunan Görmez, “(Dini) nikah sadece cami görevlilerinin, Diyanet mensuplarının kıydığı bir nikah değildir. Başka insanlar da bu nikahı kıyabiliyorlar. Dolayısıyla belki önce bu ikilemden nasıl kurtuluruz, birincisi bunun üzerinde düşünmek lazım” dedi.
Nikahın sadece ‘seküler’ bir akit olmadığını, bütün dinlerde medeniyetlerde ilahi bir boyutunun olduğunu savunan Diyanet İşler Başkanı, “Nikah aktinin şahidi Allah’tır, meleklerdir. Dolayısıyla bunu da düşünmek lazım. Camii… Bir zorunluluk yoktur. Siz bunu her yerde kıyabilirsiniz. Ama Resulullah Efendimiz Hz. Fatima ile Hz Ali’nin nikahını Mescid-i Nebi’de kıymıştır” diye konuştu.
Zorunluluk haline getirmenin anlamı yok
Üç ay arayla evlendirdiği iki kızı için Ahmet Hamseki Camii’nin mihrabında, Kuran okunarak dini nikah kıyıldığını belirten Görmez şöyle devam etti: “Yani bu aslında Anadolu’da birçok yerde yapılır. Ama bunu bir zorunluluk haline getirmenin anlamı yok. Gerek de yok. Ancak ikilem üzerinde düşünmek lazım.”
Dini kurumlara nikah yetkisi konusunda Danimarka’yı örnek veren Diyanet İşleri Başkanı, Türkiye’den gönderilen cami görevlilerine de nikah kıyma belgesi verildiğine dikkat çekti.
“Nice kadınlarımız mağdur olmuştur. Nice çocuk gelinlerin sebebi bu olmuştur. Sosyal konuları da düşünerek, bu konuların üzerinde düşünmek gereklidir” diyen Görmez, hukukçuları ve sosyal bilimcileri, önyargıları ve korkuları bir tarafa bırakarak, yurttaşların bu ikilemden nasıl kurtarılacağı üzerine kafa yormaya çağırdı.