Dışişleri bakanlığının 15 Temmuz darbe girişimini anlattığı ‘15.07.gov.tr’ adlı internet sitesinde Gülen Cemaati’nin bir dönem ‘gazetecilere karşı linç kampanyası’ yürüttüğünün anlatıldığı ve Ahmet Şık’ın 2011 yılında tutuklanmasını da buna örnek gösterildiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre İngilizce yayın yapan ve darbe girişimini saat saat anlatan internet sitesinde 15 Temmuz öncesinde yaşananlara da yer veriliyor.
Cemaat’in Türkiye’de işlediği ‘suçlar cinayetler ve linç kampanyaları’nın yer aldığı ‘Before Coup Attempt’ (Darbe Girişiminden Önce) adlı bölümde “Aralık 2002’de Prof. Necip Hablemitoğlu cinayeti”, “Kasım 2005’te Şemdinli’de kitabevinin bombalanması”, “Ocak 2007’de Hrant Dink cinayeti”, “2007-2011 arasında Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk davaları”, “Mart 2011’de gazetecilere karşı linç kampanyası”, “Eylül 2011’de Oslo görüşmelerinin sızdırılması”, “Şubat 2012’de MİT Müsteşarı’nın tutuklanma girişimi”, “Aralık 2013’te 17/25 Aralık kumpası”, “Mart 2014’te Dışişleri Bakanlığı’ndaki resmi konuşmaların sızdırılması” başlıklarıyla bazı olaylar sıralanıyor.
Söz konusu bölümde gazetecilere düzenlenen linç kampanyalarının arasında Ahmet Şık’ın 2011’de tutuklanması da yer alıyor.
Şık’ın Cemaat’in emniyet içindeki yapılanmasını anlattığı kitabına da referans verilen paragrafta şöyle deniyor: “Bir diğer gazeteci Gülencilerin polis teşkilatındaki faaliyetleri hakkında yayımlanmamış bir kitap taslağını hazırlayan Ahmet Şık’tı. 25 Mart 2011 tarihinde Şık’ın yayıncısına polis tarafından baskın düzenlendi ve taslağın el yazması ile bütün dijital kopyaları alındı. Gülen’in kumpaslarını araştıran Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Soner Yalçın da iftira kampanyaları, tehditler ve tutuklamalara maruz kaldı.”
Ne olmuştu?
Ahmet Şık, beş yıl önce “Dokunan yanar” dediği Fethullah Gülen Cemaati’nin Emniyet teşkilatındaki yapılanmasını anlatan ‘İmamın Ordusu’ kitabı henüz basılmadan 3 Mart 2011’de gazeteci Nedim Şener ile birlikte gözaltına alınmıştı.
Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan “Bazı kitaplar vardır ki bombadan daha tesirlidir” diye konuşmuş, Şık evinden sabaha karşı gözaltına alınırken, “Dokunan yanar” demişti. Bu söz, o dönem yaşanan mağduriyetlerin ‘simge sözü’ haline gelmişti.
Şık, üç yıl hapis istemiyle yargılandığı OdaTV davası kapsamında bir yılı aşkın bir süre tutuklu kalmıştı.
Şık, yılbaşından hemen önce de haberleri ve tweetlerinde ‘PKK ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün propagandası niteliğinde açıklamalar’ yaptığı iddiasıyla ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla 30 Aralık’ta tutuklanmıştı.