Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, adil yargılanmak istediğini ancak bunun gerçekleşmesine ihtimal vermediğini belirterek reddi hakim istedi.

Fotoğraf: Reuters
Demirtaş hakkında 27 Aralık 2013’teki bir toplantıda yasadışı slogan atılması sonrası ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçu’ndan açılan davanın bugün duruşması görüldü.
HDP’nin yazılı açıklamasına göre Demirtaş, Edirne Cezaevi’nden SEGBİS’le Şırnak 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bağlanarak savunma yaptı.
SEGBİS’le mahkemeye bağlanmanın savunma hakkının ihlali olduğunu, bunu kabul etmediğini belirten Demirtaş, uygulamayı ‘adil yargılanma hakkının gaspı’ olarak gördüğünü ancak susma hakkını da kullanmak istemediğini söyledi.
‘Avukatımla görüşemiyorum’
‘Yargılamanın adil ve hızlı yürütülebilmesi için mahkemeye yardımcı olmak adına’ başından beri mahkemeye getirilmek istediğine dikkati çeken Demirtaş, SEGBİS’le mahkemenin tam olarak görüntü ve sesini alamadığını, avukatlarıyla da kimsenin duyamayacağı şekilde görüşemediğini kaydetti.
‘Sorumlu ben değilim’
HDP lideri, yargılandığı mahkemelerin bulunduğu cezaevine uzak olduğuna vurgu yaparak şu eleştirilerde bulundu: “Benim Şırnak’ta bizzat duruşmaya getirilmememin gerekçesi olarak tanınmış bir kişi olmam, çevremin geniş olması gösteriliyor. Bunlar benim kusurum ve zaafım değil. Güvenlik sorununu yaratan da ben değilim. Türkiye’nin 12 farkı şehrinde hakkımda 25 dava açanlar ve dosyalarıma coğrafi olarak en uzak cezaevine beni koyanlar bunun sorumlusudurlar.”
Reddi hakim talebi
İstediği tek şeyin adil, dürüst ve hızlı yargılanmak olduğunu anlatan Demirtaş, iddianameyi hazırlayanların yeterli delilleri toplamadığını, etkili bir soruşturma yapmadan kendisini sanık haline getirdiğini öne sürdü.
HDP lideri, mahkemenin soruşturma aşamasındaymış gibi yürüdüğünü belirterek savunmasına şöyle devam etti: “Hem eksik iddianamenin kabulüyle hem de duruşmanın savunma hakkım güvence altına alınmak suretiyle inceletilmemesi nedeniyle daha mahkeme huzuruna bile çıkarılmadan, mahkemenizin ara kararlarla aleyhime delil toplama işlemleri yapmış olması mahkemenize olan güvenimi ve inancımı sarsmıştır. Beni adil, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yargılayabileceğinize dair en küçük bir hissiyatım yoktur. Bu nedenle Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 29’uncu maddesinde belirtilen ‘Tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da hakimin reddi istenebilir’ hükmüne dayanarak reddi hakim talebinde bulunuyorum. Çünkü bu yargılamanın öznesi benim. Mahkemenizin en çok koruması gereken şey de benim savunma hakkım, adil yargılanma hakkımdır. Ancak iddianamenin kabulünden bu yana bu hakkımın korunması bir yana, bizzat tarafınızca aleni bir şekilde ihlal edilmiştir. Bu nedenle reddi hakim talebimin bir üst mahkemeye iletilmesini bekliyorum. Beni adil yargılayacağınıza inanmıyorum.”
‘Kanuna aykırı’
Demirtaş, mahkemenin SEGBİS’e zorla çıkarılması hakkında cezaevine iki kere yazı yazdığını, kanunda kimlerin zorla çıkarılabileceğinin yazıldığını ifade ederek, “Ben duruşmaya çıkmaktan ve mahkemeye gelmekten imtina etmeyen, bilakis bu konuda ısrar eden bir sanık olmama rağmen, mahkemeniz benim hakkımda kanuna açıkça aykırı bir şekilde, zorla getirme kararları vermiştir” diye konuştu.
HDP lideri 4 Kasım 2016’da tutuklanmıştı.