Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonların ardından yerle bir olan Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kamulaştırmayla beraber yeniden inşa faaliyetlerinin detaylarını açıkladı.

Davutoğlu’nun açıkladığı Sur planı animasyon filmle gösterildi.
Bugün tarihi Hasanpaşa Hanı’nda konuşan Davutoğlu, imar çalışmalarının halkla konuşarak yapılacağını savunarak, ‘yangın yerinde gül yetiştirecekleri’ni söyledi. Mülkiyet hakkının korunacağını söyleyen başbakan, Sur’da inşa edilen binaların da Ulu Cami’den daha yüksek olmayacağını aktardı.
Davutoğlu, kamulaştırma kararı alınan Sur’da bir ev sahibi olmak istediğini de, “Sare Hanım’a söyledim. Sur’da bir evim olsun istiyorum” diye anlattı.
Sur’da kamulaştırma kararına isyan: ‘Kültürel ve sosyal soykırım uygulanıyor’
Biblo şehir
Davutoğlu’nun Sur planına ilişkin açıklamalarından satır başları şöyle:
* Mülkiyet hakkına riayet edilecek. Mimari doku kesinlikle korunacak. Burada mülkü olanlar eldeki imkanlarla neler yapılacaksa yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi ev sahibi olacak şekilde düzenleme yapıyoruz.
* Hiçbir bina dışarıdan bakıldığında Ulu Camii’nin minaresinden yüksek olmayacak. Bu size tahaadümüzdür.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı danışma ofisleri kuracak. Rıza dışında bir şey yapmayacağız. Bu çerçevede Sur’un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Bir kere UNESCO kültürel mirası çerçeve dışında tek bir adım atılmayacak.
* İkincisi de 2012 yılında koruma amaçlı ilan planı esas alınacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi tarafından da onaylanmış plandır. Öyle bir biblo şehir kuracağız ki herkes buraya akacak.
* Surların eksik kalan yerlerini de aslına uygun olarak inşa edeceğiz. Hevsel Bahçeleri’ni koruyacağız.
İnanç turizmi alanı
* Ulu Cami’yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız. Restorasyonunu yaptık. Meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak hizmete açacağız.
* Sur ve İçkale vardır. Burada Hz. Süleyman ile şereflenmiştir. İçkale’yi koruyacağız.
* Ali Paşa ve Lale Bey mahalleleri… Diyarbakır aslına uygun şekilde ihya sürecini gerçekleştirecek.
* Mesken alanlarında özgün Diyarbakır taşının ve mimarisinin olmasına özen göstereceğiz.
* Kültürel hayatımızı canlandıracak adımlar atmayı da düşünüyoruz. Diyarbakır’a en güzel kütüphanelerden birini inşa edeceğiz.