Türk Silahlı Kuvvetleri’ne askeri haberleşme ve elektronik ekipman sağlanması için faaliyet gösteren ASELSAN’da çalışan mühendislerin bir dönem peş peşe ölümlerinin darbe girişiminin ardından yeniden incelenmesi için Meclis araştırması açılması teklif edildi.
Teklifin sahibi CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis başkanlığına verdiği önergenin gerekçesinde, ASELSAN’ın bir dönem ülke gündemine sadece ürettiği ‘yerli savunma sanayi ekipmanları’yla değil, şüpheli ölümlerle de geldiğini hatırlattı.
Altı mühendis peş peşe hayatını kaybetti
Tanrıkulu, 7 Ağustos 2006’da mühendis Hüseyin Başbilen, 17 Ocak 2007’de mühendis Halim Ünal, 26 Ocak 2007’de mühendis Evrim Yançeken, 5 Mayıs 2008’de zorunlu askerlik hizmetlerini yerine getiren ASELSAN bağlantılı mühendislerden Zafer Oluk ve 9 Ekim 2007’de Burhaneddin Volkan’ın şüpheli bir biçimde hayatıını kaybettiğini vurguladı.
2006-2008 yıllarında beş mühendisin şüpheli ölümü unutulmadan 25 Ocak 2013 tarihinde de bir başka ASELSAN mühendisi Hakan Öksüz’ün trafik kazasında hayatını kaybettiğini belirten Tanrıkulu, “Ülkenin stratejik bir sanayi kuruluşunda çalışan mühendislerin şüphe uyandıran ölümleri akıllara birçok soruyu getirmektedir” dedi.
Daha önce de araştırıldı
ASELSAN mühendislerinin ölümleri hakkında, yabancı istihbarat servislerinden, derin devlet yapılanmalarına kadar birçok komplo teorisinin ortaya atılmasının nedeninin, kamuoyunu tatmin edici cevaplar verilememesi olduğunu belirten Tanrıkulu, mühendis Öksüz’ün trafik kazasında ölmeden önce de birçok kez saldırıya uğradığını, ölen mühendislerin ailelerinin isteği sonucu Başbakanlık Teftiş Kurulunun araştırma yaptığını hatırlattı.
Soruşturmaları yürüten savcı ve hakimler görevde mi?
Darbe girişiminin ardından onbinleri bulan kamuda tasfiyelerin altını çizen Tanrıkulu, ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümlerinin yeniden araştırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu mühendislerin ölümüyle ilgili soruşturma ve kovuşturmaları yürüten savcı ve hakimlerin bugün görevde olup olmadıkları incelenmelidir. Ayrıca Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen raporlar ve otopsi tutanakları da yeniden incelenmelidir. Bu kişilerin ölümlerinin üzerindeki şaibe FETÖ’nün darbe girişimin ardından yeninden değerlendirilmeli ve gerçekler kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Olaylar intihar ve kaza ihtimalleri ile basite indirgendiği takdirde, ülke savunmasını ilgilendiren birçok konunun da üstü kapatılacaktır. Hayatını kaybeden mühendislerimizin ailelerinin ve kamuoyunun şüphelerinin giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir.”