Diken darbe girişiminin başladığı andan itibaren gelişmeleri her gün dakika dakika aktarmayı sürdürüyor…
22.40 Başbakan Binali Yıldırım: “Darbe girişiminin ardından 20 bin 355 kişi tutuklandı, 40 bin 29 kişi gözaltına alındı. 79 bin 900 kişi kamudan uzaklaştırıldı. 35 hastane, 1061 okul, 823 yurt ve 1125 dernek kapatıldı.”
22.25 Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Gülen Cemaati’nin ‘hava kuvvetleri imamı’ olduğu öne sürülen Adil Öksüz’ün ve hakkında yakalama kararı bulunan eski cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz’ün, Gürcistan’da gözaltına alınarak tutuklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
22.15 Erdoğan’ın ardından söz alan Akıncı: “Sizler o akşam gerçek bir liderlik sergilediniz. O gerçek liderlik, beraberinde Türk halkının gerçek bir vatanseverliğini tetikledi. On binlerce insan sokağa döküldü, canlarını verdiler. Ya da vücutlarının parçalarının tankların altında bıraktılar. TBMM bombaların altında toplanabildi ve o milletvekilleri o meclisi o akşam açık tutturdular. Bu bir destandır.

Fotoğraf: tcbb.gov.tr (Arşiv)
Temenni ediyorum ki demokrasiye layık olduğunu kanıtlayan halk, yaşamını bir daha sarsılmayacak bir biçimde devam ettirecektir. Biz KKTC halkı olarak ilk andan itibaren Türkiye’de demokrasinin yanında saf tuttuk. Sizlerin yanında saf tuttuk ve bunu tereddütsüz yaptık. Sabah olsun bakalım hangi taraf ağır basacak diye bekleyemezdik. Çünkü biz de demokratik insanlarız. Tüm halkım adına sizlerle dayanışmamızın altını çiziyorum.
KKTC kendi topraklarında ‘FETÖ’nün yeşermesine izin vermeyecektir.”
22.00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla ‘Ak Saray’da görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu: “Şüphesiz ki Türkiye’nin yanında duran dostlarımızı hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Ülkemiz FETÖ ile tüm dünya satında büyük bir mücadele yürütüyor. FETÖ ile mücadelemizde bizlerin yanında olduğunu biliyoruz. 21 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile FETÖ, KKTC’deki terör örgütleri listesine eklenmiştir.
Bundan sonra FETÖ ve uzantıları KKTC’de kendilerine hayat alanı bulamayacaktır. Bu tavrın diğer dost ve kardeş ülkeler tarafından örnek alınmasını temenni ediyoruz.”
21.45 Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’in yeğeni Selman Gülen, Ümraniye’deki evine yapılan operasyonla gözaltına alındı.
20.00 Darbe girişiminin ardından Erzurum’da başlatılan soruşturma kapsamında 2009- 2014 yılları arasında AKP Erzurum il başkanlığı yapan Murat Kılıç gözaltına alındı. Aynı soruşturmada AKP Erzurum vekili Muhyettin Aksak ise aranıyor.
17:00 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: “(FETÖ’nün ‘hava kuvvetleri imamı’ olduğu ileri sürülen Adil Öksüz’ün) Gürcistan’da olduğuna dair bilgiler araştırıldı ama bunlar doğrulanmadı. Gürcistan’da değil. Şu anda Türkiye içinde olduğunu tahmin ediyoruz ve çemberin daraldığını da ben düşünüyorum. Yakında içişleri bakanlığımızın oluşturduğu ekipler tarafından Adil Öksüz yakalanıp yargıya eminim ki teslim edilecektir.”
16.44 Darbe girişimi sırasında Ankara’da TRT yayınını kesmek için binaya gelen askerlerin yanlarında götürdükleri ve daha sonra tellerden kaçarken görüntülenen üç kişiden biri olan Niyazi A. Yozgat’ta yakalandı.
16:34 Askeri Yargıtay, ‘Atabeyler Davası’ olarak bilinen davanın tek tutuklu sanığı olan eski Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren hakkında tahliye kararı verdi.
16.09 Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, gözaltına alınan dokuz kişiden, Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in de aralarında bulunduğu yedisi tutuklandı.
16.07 Milli Eğitim Bakanlığı, darbe girişiminin ardından takvimde değişiklik olup olmayacağı tartışma konusu olan okulların planlandığı gibi 19 Eylül 2016’da açılacağını, 9 Haziran 2017’de de kapanacağını duyurdu.
15.45 Dün Akfa Holding’e düzenlenen operasyonda gözaltı listesinde adı geçen Fi Yapı’nın sahibi Fikret İnan gözaltına alındı.
13.00 İhlas Holding CEO’su Cahit Paksoy gözaltına alındı. Paksoy’un gözaltına alınması gerekçesi olarak daha önce Akfa Holding’de görev yapması gösterildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan İhlas Holding, Paksoy’un gözaltına alınmasının şirketleriyle ilgisi olmadığını savundu: “Bugün bir kısım medyada, Sn. Cahit Paksoy’un gözaltına alındığı haberleri verilir iken, şirketimizin ismi de yersiz olarak haberlerde yer almıştır. Sn. Cahit Paksoy, şirketimiz ile ilgili bir nedenden dolayı gözaltına alınmış değildir. Kaldı ki, Sn. Cahit Paksoy Şirketimizde 18.04.2016 tarihinde çalışmaya başlamıştır ve haberdeki iddiada bu dönemi kapsamamaktadır.”
12.47 Azarbaycan’da ‘FETÖ’yle bağlantısı bulunan Kafkas Üniversitesi’nde 50’ye yakın Türk akademisyenin görevine son verildi.
12.25 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ‘Eutelsat’ adlı uydu işletmecisinin yetkileriyle görüşerek yurt dışında yayın yapan Mefkûre TV’yi kapattırdı.
11.20 Fırat Üniversitesinde (FÜ) 22 akademisyen ve idari personel gözaltına alındı. Gözaltındaki isimler arasında Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Kizirgil’in de olduğu öğrenildi.
Gözaltına alınanlar arasında Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu (BESYO) öğretim görevlisi, milli cimnastikçi ve antrenör Hakan Akdoğan da yer aldı. Akdoğan, daha önce ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasına katılmıştı.
11.00 Marmaris Aksaz Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Aytunç Kan gözaltına alındı.
10.00 Kayseri Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 300 polis ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi, görevlisi ve personelinden 100 kişiye yönelik operasyon başlatıldı. Bu görevlilerin yanı sıra 10 polis de gözaltına alındı. Operasyonun eş zamanlı olarak Kayseri, Ankara ve Tokat’da da yürütüldüğü açıklandı.
09.30 ‘FETÖ’ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle İzmir’de görevden uzaklaştırılan ve ardından gözaltına alınan 184 emniyet personelinden 40’ı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
09.05 Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele saldırı düzenleyen askerlerden gözaltında tutulan 11’i, bugün adliyeye sevk edildi.
08.45 Aralarında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda görevli personel ve subayların da bulunduğu 49 askerden 38’i tutuklandı. 11 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
02.00 Bergama İlçe Emniyet Müdürü Ayhun Yumrukkaya gözaltına alındı.
01.23 28 Temmuz’da gözaltına alınan ve emniyetteki sorgusunun ardından adliyeye çıkarılan Bursa eski valisi Şahabettin Harput ile 18 işadamı tutuklandı.