Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ gerilimi yeniden yükseldi. Azerbaycan, Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda dün geceden bu yana 12 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya, iki ülkeyi de itidale davet etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Devlet Baykanı Vladimir Putin’in Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında silahlı çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden derin kaygı duyduğunu ve taraflara bir an önce çatışmaya son vermeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.
Rus dışişleri ve savunma bakanları da Azeri ve Ermeni mevkidaşlarını telefonla arayarak çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısında bulundu.
Almanya da çatışmaların derhal sona erdirilmesini istedi.
Birbirlerini suçladılar
Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovanisyan Facebook hesabından paylaştığı mesajda, Azerbaycan güçlerinin yerleşim yerleri ve askeri mevzilere ateş açtığını yazdı. Hovanisyan ayrıca, çatışmalar sonucu her iki taraftan da ölümler olduğunu belirtti.
Azerbaycan savunma bakanlığı ise Ermeni güçlerin sınır bölgelerinde son 24 saatte 127 kez ateş açtığını ve havan topuyla ağır silahlar kullandığını bildirdi. 12 askerinin hayatını kaybettiğini duyuran Azerbaycan, Ermenistan güçlerini askeri mevzilerin yanı sıra cephe yakınlarındaki yerleşim yerlerine de ateş açmakla suçladı.
Bakanlık ayrıca çatışmalar sırasında stratejik bazı tepe ve yerleşimlerin ele geçirildiğini, 100 civarında Ermeni askerinin öldürüldüğünü, altı tankın da imha edildiğini ileri sürdü. Ermenistan yalanladı.
Çatışmalarda Azerilere ait bir askeri helikopter Ermenilerce vurularak düşürüldü.
Dağlık Karabağ gerilimi
Azerbaycan sınırları içinde kalan Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermeniler 1990’ların başında ayaklanma başlatmış, çatışmalar sonucu hem bölgeyi ele geçirip Azerilere etnik temizlik uygulamış, hem de bölgenin dışına taşarak bir tampon oluşturmuştu.
O dönem çatışmalarda toplam 30 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 1994’te ateşkes sağlanmasına rağmen bölge zaman zaman küçük çatışmalara sahne oluyordu.
Yıllarca süren diplomatik çabalar sonuçsuz kalmış ve Dağlık Karabağ Ermenileri, uluslararası alanda tanınmayan bir referandum düzenleyerek bağımsızlık ilan etmişti. Azerbaycan sık sık bölgeyi gerekirse silah zoruyla geri alacağını bildiriyor.