• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

CHP'li Kaboğlu'ndan 'Türkiye yasası' teklifi: Yıkımın önüne geçmek mümkün

15/08/2021 10:18

AYŞEGÜL KASAP

@aysegul_kasap

Geçen haftaya kadar orman yangınlarıyla boğuşan Türkiye şimdi de sel felaketiyle karşı karşıya. Türkiye’nin afetlere hazır olmadığı, vatandaşların yangın ve sellerde kendi başına verdiği mücadelenin kameralara yansımasıyla bir ki daha gözler önüne serildi.

Anayasa hukukçusu ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, hem devletin felaketlerde hazır olmasını sağlayabilecek hem de yurttaşların yaralarını en aza indirebilmek için bir çözüm reçetesi sundu. Kaboğlu, ‘Türkiye yasası’ dediği önerinin ayrıntılarını Diken’e anlattı.


Fotoğraf: Reuters

28 Temmuz’da başlayan yangınlar hala tam anlamıyla kontrol altına alınamadı. Yaklaşık üç haftadır devam eden yangınlarda 83 bin 810 hektar orman kül oldu. Birçok yurttaş evinden oldu, sokakta kaldı.

Yangınların yaraları henüz sarılmamışken Karadeniz’in batısında şiddetli yağış sonrası seller meydana geldi. Bu sabah itibariyle resmi ölü sayısı 58, ancak Diken’e konuşan bölgedeki CHP’li yetkililer sadece Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 150’yi bulabileceğini söylemişti.

Felaketin öncesi-esnası-sonrası

Meclis’e çağrı yapan Kaboğlu çözüm reçetesi olarak sunduğu Türkiye yasasını şöyle anlattı: “Türkiye, doğasının, çevresinin ve tarihsel-kültürel özelliklerinin ötesinde bir felaketler bölgesi. Deprem, yangın ve sel… Bu üçünden biri insan iradesinin dışında, deprem gibi. Yangın ve sel felaketi ise insan iradesiyle çeşitlilik gösteren felaketler. Bu üçü ile ilgili bir ortak ve farklılaştırılmış bir yasal düzenleme olmalı.”

Deprem konusunda imar kanuna dikkat çeken Kaboğlu yangınlar konusunda Meclis’ten geçen ‘yağma’ kanununun felakete davetiye çıkardığını işaret etti: “Üç hafta kadar önce oyladığımız bu kanun için yasa yoluyla yangına körükle gitmek denebilir. Sel felaketi hakeza sürekli doğayla oynama, imar kanununda değişiklik yapmanın bir neticesi.”

CHP’li vekil bu üç felaketi de ‘öncesi-esnası-sonrası’ olarak şematize etti: “Uluslararası bilimsel çalışmalar çerçevesinde ve insan haklarıyla bağlantılı baktığımız zaman, örneğin ‘deprem öncesinde yapılması gerekenler, esnasında yapılması gerekenler, sonrasında yapılması gerekenler’ şeklinde üçü birlikte düşünülmeli ve ele alınmalı. Ancak depremin etkilerini o zaman azaltabilirsiniz.”

‘Maden ruhsatlarının verilmemesine kadar düşünülmeli’

Orman yangınlarından sonra ağaçlandırmayı değil öncesinde alınması gereken önlemlere odaklanılması gerektiğini belirten Kaboğlu şöyle devem etti: “Herkesin son günlerde öğrendiği Anayasa’da bulunan ormanların korunması kanunu daha farklı bir düzlemde yer alıyor. Ama biz ormanların korunmasını eğer önceden düşünürsek, ormanların girişe kapatılmasına kadar, maden ruhsatlarının verilmemesine kadar önceden düşünürsek, yangınları söndürme olanağımız daha farklı olur. O da öncesi, esnası ve sonrası olmak üzere aşamalardan oluşuyor.“

‘Yıkımları öngörmek mümkün’

Anayasa hukukçusuna göre sel baskınlarından önce alınabilecek önlemler de yasa kapsamına sokulmalı: “Türkiye yasası adını verdiğim yasayla sellerin neden olduğu yıkımları da öngörebilmek mümkün. Yasayla beraber HES’ler, ormanlık alandaki santraller ve İkizdere’deki maden ocakları gözden geçirilmek zorunda kalacak. Bilimsel olarak felaketin öncesi, esnası ve sonrasında yaşam hakkı temelinde tüm haklar öne çıkarılmalı. Bütün bunlar Meclis’te savunduğum Türkiye yasası ile mümkün.”

‘Türkiye için aciliyeti olan bir yasa’

Kaboğlu Türkiye’nin riskli bir coğrafyada olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türkiye yasasının yaklaşımı Türkiye’nin çevresine doğasına kültürel tarihsel ve doğal varlıkları bütünsel olarak düşünmek yönünde. Yani kırsal, doğa, kentsel ve kültürel çevreyi birlikte düşünmek ve bunlara bütünleşik yaklaşmak. Tabii ki bu Türkiye doğal afetler bölgesinde yer almıyor olsaydı da yine Türkiye’nin belirttiğim gibi kentsel kırsal ve kültürel çevrenin bütünleşik yaklaşımını, çevre hukukunun genel ilkeleri çerçevesinde dikkate almamız gerekirdi. Ama bir de riskli bir coğrafyanın beraberinde getirdiği deprem, sel ve orman yangınları düşünülünce, o zaman Türkiye yasasının aciliyeti ve öyle bir yaklaşımın gerekliliği daha da öne çıkıyor.“

‘Mevcut yasalar yetersiz, Anayasa ihlal ediliyor’

“Mevcut yasalar ‘öncesi-esnası-sonrası’ bakış açısıyla bakması yeterli değil mi” sorusuna şu yanıtı verdi CHP’li milletvekili: “Sadece bu olmadığı için değil, Anayasa da açıkça ihlal edildiği için. Turizm Teşvik Kanunu’na dönecek olursak, ormanlar ve deniz kıyıları dahil olmak üzere bunlar tesislere açılıyor. Buraların turistik bölgelere açılması ise tek bir şahsa, cumhurbaşkanına bağlanmış oluyor. Bu açıkça Anayasa’ya aykırı bir düzenleme. Yani felaketin öncesinde alınabilecek önlemleri tam tersine kapatıyoruz. Riski arttırıcı bir düzenleme yapıyoruz. Yani yasa yoluyla ve yasama işlemiyle kıyıların önceden riske atılması söz konusu. Cumhurbaşkanı rastgele bir kararla burayı açarsa o zaman yürütme de devreye girecek.”

‘Yangınları tetikleyecek bir risk’

CHP kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu.

Kaboğlu şöyle devam etti: “Eğer AYM, Anayasa’ya o aykırılıkları dikkate almazsa o zaman AYM de bu riske ortak olacak. Dolayısıyla bilimsel çerçevede önerdiğim yasa çalışmasının öncesi esnası ve sonrası aşamaları dikkate alınarak yapılması gerekirken, tam tersi yapılıyor. Yani öncesinden bu hassas bölgeleri riske atan, kıyıları berbat edecek tamamen Anayasa’ya aykırı yapılaşmaya neden olunuyor. Bu da orman yangınını tetiklemek gibi riskleri barındırıyor. Benim önerdiğim öncesinde ne kadar iyi planlarsak felaket esnasındaki hasarları en aza indiririz. Bunu yapabildiğimiz ölçüde sonrasında ne yapmamız gerektiğini bilebiliriz. Şu anda Bozkurt’ta tanık olduğumuz bütün trajedilere ve dramlara tanık olmayız.“

Afet bölgesi Bozkurt: ‘Resmi rakamlardan daha fazla kayıp var’

Felaket göz göre göre gelmiş: Resmi listede olmayan kayıplar var, ölü sayısı artabilir

Yangında evi yanan çiftçi: Cebimde ekmek param yok, evimi krediyle yapacaklarmış

Manavgat ve Marmaris’te çaresizlik: ‘İnsanlar kendi imkanıyla mücadele ediyor’

Kategori:Diken özel

SON HABERLER

İsrail Ordusu: İran'ın nükleer programını hedef aldık

İsrail Ordusu (IDF), İsrail’in İran’ın nükleer programını hedef alan ‘önleyici, hassas ve eşgüdümlü bir saldırı’ başlatıldığını açıkladı.

ABD: İsrail'in saldırılarına dahil değiliz

İsrail’in İran’ı vurmasının ardından ABD’den ilk açıklama Dışişleri Bakanı Marco Rubio’dan geldi: “ABD olarak bu saldırılara dahil değiliz ve önceliğimiz bölgedeki Amerikan güçlerinin korunmasıdır.”

İran devlet televizyonu: İsrail Tahran'da sivil yerleşim yerlerini vurdu

İran devlet televizyonu, İsrail’in Tahran’da sivil yerleşim yerlerini vurduğuna dair görüntüler yayınladı.

İsrail ülke genelinde OHAL ilan etti

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ülke genelinde ‘olağanüstü hal’ ilan edildiğini açıkladı.

İsrail, İran'ı vurdu: Tahran'da şiddetli patlama sesleri

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İran’a saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Aşıda patent tartışmaları: Dünya, pandemiyi geride bırakabilecek mi?
Bitlis'te esnafa plastik mermi ve gaz bombası

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 781 gündür hapiste

YAZARLAR

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Eşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi

Murat Sevinç

Bağıran lüks, suskun zarafet

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Halayda kiminlesin?

Ayhan Tinin

İlhan Şeşen'i üne kavuşturan aşkı: Bir adam, iki kadın ve 'ellerimde çiçekler'

Meşerret Şerbetçi

GÜNÜN 11’İ

Kansu Yıldırım: 15-17 yaş grubundaki yaklaşık her dört çocuktan biri çalışma hayatında

Nevşin Mengü: Cezaevlerinde kapasiteler çoktan aşılmış durumda

İbrahim Kahveci: Bi şahlanamadık gitti

Damla Doğan Tuncel: Halk ne yaparlarsa yapsınlar iradesine sahip çıkıyor

Rükzan Sağır: DNA testleriyle yaratılan kimlik krizi

Emin Çölaşan: Hak, hukuk ve adalet kavramları yok edilmiştir

Hediye Levent: Libya bir kez daha kaynamaya başladı ancak bu defa çatışan taraflar da farklı

Fehmi Koru: Haldun Dormen'in 'Söylersem hapse tıkarlar' cevabını okuyunca irkildim

Mustafa Balbay: Dünyada gıda fiyatları düşüyor, biz gıda enflasyonunda dünya şampiyonuyuz

Esfender Korkmaz: Türkiye, siyasi, sosyal ve ekonomik alanda topyekun kriz yaşıyor

Gökçer Tahincioğlu: İnsan öldürürseniz 'kader kurbanı' oluyor ve kolayca cezaevinden çıkabiliyorsunuz

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×