Ceyda Karan: Davutoğlu'nun açıkladığı güvenli bölge, Suriye'nin işgali anlamına geliyor

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

 

Nihayetinde “tampon bölge” haritası 3.5 yıldır kaosun en derin yaşandığı yerleri kapsarken, hayata geçirilirse fiili olarak Suriye’nin işgali anlamına geliyor. Türkiye “güvenlikli bölge” mefhumunu ansa da uluslar arası diplomasi ve askeri lugatta bunun manası “tampon bölge”. Ve kurulması ancak havadan korumayla yani “uçuşa güvenli bölge” ile mümkün.

Türkiye, BM Şartı’nın insani müdahaleye pencere açan tartışmalı “R2P” yani “koruma sorumluluğu” ilkesine atıf yapsa da son tahlilde böylesi bir girişim için BM Güvenlik Konseyi’nin onayı, Rusya ve Çin gibi ülkelerin de bu girişimi veto etmemesi şart.

Ceyda Karan’ın yazısı