Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de polisler ve eli sopalı bir grup tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın davasının altıncı duruşması bugün Kayseri’de görüldü.
Karar çıkması beklenen bugünkü duruşmaya sanık polis Mevlüt Saldoğan ve avukatının mazeret bildirerek katılmaması nedeniyle, dava 21 Ocak 2015’e ertelendi.
Duruşmanın yeni savcısının talebine karşın sanık polis Yalçın Akbulut hakkında tutuklama kararı çıkmadı.
Diken, duruşmada yaşananları ‘Canlı Blog’da aktardı…
11.40 Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan anne Emel Korkmaz, “Katillerden biri korkudan hastalandı” derken, ağabey Gürkan Korkmaz ise “Kaygımız yargılamanın manipüle edilmesi” diye konuştu .

Fotoğraf: @CanBursali
11.25 Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük: “Şu katilleri tutuklayın da rahat edelim, bizim çocuklarımız toprak altında bunlar geziyor.” (@ApoUyan)
11.23 Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve karar duruşmasının 21 Ocak 2015’te görülmesine karar verildi.
11.21 Sanık Mevlüt Saldoğan’ın bir sonraki duruşmada hazır bulundurulması, hastanede ise SEGBİS ile dinlenmesine karar verildi. Sanık polis Yalçın Akbulut’un tutuklanması talebi reddedildi
11.20 Sanık Mevlüt Saldoğan’ın mazeretli sayılması kabul edildi.
11.19 Baro başkanlarının katılma talebi ve sanık avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi talepleri reddedildi.
11.15 Ara sona erdi. Mahkeme heyeti duruşma salonuna geldi. Ara karar birazdan açıklanacak.
10.58 Ali İsmail Korkmaz Dava Komitesi: Sanıklar ve vekillerinin ifadeleri bitti. Mevlüt Saldoğan vekilinin mazereti ve diğer talepleri incelemek üzere mahkeme 15 dakika ara verdi.
10.57 Sivil sanık Muhammed Vatansever’in avukatı: “Müvekkilim yalnızca durdurulması noktasında müdahil olmuştur. Beraatini talep ediyorum.” (@CanBursali)
10.55 Anne Emel Korkmaz sanık avukatının “Ali İsmail Korkmaz’da morluk yoktu” sözüne itiraz etti: “38 gün başında sen mi bekledin, ben bekledim!” (@Aliismaildavasi)
10.54 Sivil sanık Ramazan Koyuncu’nun avukatı: Hareket ile netice arasındaki illiyet bağı kurulamamıştır. Şüpheden sanık yararlanır ilkesiyle bütün sanıkların beraatini talep ediyorum. (@CanBursali-@gzmkoc )
10.53 Sivil sanık İsmail Koyuncu’nun avukatı: (Gezi Parkı eylemlerini kastederek) “Kamu kurumu binaları, hizmet alınan mekanlara zarar verildi.”(@DoguEroglu)
10.52 Sivil sanık İsmail Koyuncu’nun avukatı: “Gezi eylemleri kanuna aykırıdır, yakalama da haklıdır.” (@ApoUyan)
10.50 Sivil sanık İsmail Koyuncu’nun avukatı: Müvekkilim Ali İsmail Korkmaz ‘ın ayağına tekme attı, kafasına atmadı. Kanuna aykırı eylemde müvekkilim işyerini korudu. (@CanBursali )
10.48 Sivil sanık İsmail Koyuncu’nun avukatı: “Semih Berkay Yapıcı’nın dört ifadesi de yalan nitelikli ve yanlış yönlendiren beyanlardır.İfadesi sonrası dışarıda slogan atanlar arasındaydı. İtibar edilmemesi gerekir. Ali İsmail Korkmaz’ın sanıkları bize göre tespit edilememistir. Olay faili meçhule gitmesin diye bir görüntü ortaya atıldı.”
10.42 Harlar’ın avukatı bu soruya “Ben 33 yaşındayım, müvekkilim 20. Sizin müdahalenize bir şey demem, nihayetinde mağdursunuz” karşılığını verdi. (@nazlicanozkan)
10.40 Ali İsmail’in ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz, “polis tut dedi diye vekilim tuttu” diyen Ebubekir Harlar’ın avukatına sordu: “Polisin çocuğu darp edeceğini biliyorsun, sen tutar mıydın?” (@seldaalkan)
10.36 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: Müvekkilim köyden yeni gelmişti. Polisin ona durdur demesi generalden emir almış etkisi yarattı. (@CanBursali )
10.34 Ali İsmail Korkmaz Dava Komitesi: Sanık vekillerinin savunmaları genel olarak kısa. O nedenle duruşma muhtemelen öğlene doğru bitecek.
10.32 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: Ali İsmail Korkmaz’ı Mevlüt Saldoğan öldürdüyse benim müvekkilim öldürmemiştir. İkisi aynı anda olamaz. (@CanBursali )
10.29 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: Müvekkilim maktülü durduruyor, sonra fiil kesiliyor, darp sırasında benim müvekkilim yok. (@ApoUyan)
10.28 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: Polislerden mert olmasını beklerdim. Ancak polisler doğru ifade vermedi. (@CanBursali )
10.27 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: Müvekkilim hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen Ali İsmail’in ‘katledilmesi’ olayına dahil edildi. (@CanBursali )
10.26 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: 23.48’de orada bir şahıs yakalanıyor ve dört kişi tartaklıyor. Basında pompalandığı şekilde polislerle siviller gelen geçeni dövüyor değiller. (@gzmkoc)
10.25 Sivil sanık Ebubekir Harlar’ın avukatı: TÜBİTAK raporunda dağ fare doğurdu. Ben bile hazırlardım. Görüntü kayıtları üzerinde yeterince durulmadı. Basında farklı bir algı yaratılıyor. (@DoguEroglu-@CanBursali )
10.24 Sanık polis Şaban Gökpınar’ın avukatı: “Dava kamuoyuna mal oldu diye mi görüntüler Hollanda’ya gönderilmiyor?” (@Aliismaildavasi)
10.22 Sanık polis Şaban Gökpınar’ın avukatı: Ali İsmail’in öldürülmesi vahim fakat kamuoyu baskısı sanık lehine fotogrametriyi kullandırtmadı. (@CanBursali )
10.20 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı: Ben hep polis davalarını alırım, hiç darp edilmeyenler bile darp edildiğini söyler bu davalarda, maktül niye merdivenden düştüğünü söylemiştir, darp edilmiş olsa darp edildim derdi ifadesinde. Adli tıp raporunda maktülün merdivenden düşmüş olma ihtimali ve hastane mikrobundan ölme ihtimali değerlendirilmemiştir. (@ApoUyan)
10.19 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı: AliİsmailKorkmaz’ın resimlerinde yaraları yüzünün sağ tarafında ama Mevlüt Saldoğan dövdüğü kişinin sol tarafına tekme attı. (@Aliismaildavasi)
10.16 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatının, “Önemli değil,biz ailenin bu tavrını anlıyoruz” sözleri üzerine anne Emel Korkmaz: “Onun için mi böyle davranıyorsunuz?” (@gzmkoc)
10.15 Polis Ahmet Şahbaz’ın öldürdüğü Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük de avukatın bu sözlerine tepki gösterdi: “Çocuklarımızı böyle aldınız katiller” (@ApoUyan)
10.12 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatının”TÜBİTAK raporu gelene kadar aileden kimse bu çocuk benim oğlum benim kardeşim demedi” sözleri üzerine tepki gösteren anne Emel Korkmaz “Çocuğunuz yok mu sizin?”dedi.
10.10 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı, olay anı görüntülerine dair TÜBİTAK raporu için “TÜBİTAK bir araştırma kurumudur.Bunları çözme şansı yok.Sadece Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı çözebilir.” dedi. (@gzmkoc)
10.08 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı: “Semih Berkay Yapıcı da ben bu şahsı olay yerinde gördüm diyor, darp ederken gördüm demiyor.Olay yerinde olduğumuzu biz de söylüyoruz.” (@gzmkoc)
10.05 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı: “Olay yerinde olması suç işlediğini göstermez. Tüm tanıklar yalan söylemiştir.” (@Aliismaildavasi)
10.03 Savcının tutuklanmasını istediği sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı: “Savcı mütalaası bizim için çok ağır”
10.00 Sanık polis Yalçın Akbulut’un avukatı, sokakta darp edilen kişinin Ali İsmail korkmaz olmadığını iddia ediyor . (@seldaalkan )
09.57 Sivil sanık Ebubekir Harlar: “Mütalaada yakaladıktan sonra dövdüğüm söyleniyor. ‘Tut’ denince önüne geçtim ve çekildim. Şahsa dokunmadım. ‘Yakala’ deyince yakalamak suçsa suçluyum, ceza verin.” (@DoguEroglu)
09.56 Sivil sanık İsmail Koyuncu: “Polis ‘tut’ deyince tutmanın suç olduğunu bilmiyordum. Suçsuz yere 17 aydır tutukluyum.” (@DoguEroglu)
09.54 Savcının tutuklanmasını istediği sanık polis Yalçın Akbulut: Suçum yok, oraya hasbelkader girdim, şahsın (Ali) yanına yaklaşmadım bile, adaletinize sığınıyorum. (@ApoUyan)
09.53 Hazır bulunan sanıklar sırayla söz alıp avukatlarının savunma yapacağını söyleyip beraat talep ediyor. (@Aliismaildavasi)
09.52 Sanık Şaban Gökpınar: Mütalaa doğrultusunda beraatimi istiyorum. Sanık Hüseyin Engin: beraatimi istiyorum. (@ApoUyan)
09.51 Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez: İnsan hakları ihlallerinin cezasız kalması geleneği devam edecek mi diye tüm dünya sizin kararınızı bekliyor. (@ApoUyan)
09.50 Ankara, Gaziantep, Aydın, Hatay ve Mersin Barosu başkanları, ailelerin vekili olarak duruşmaya katıldı.
09.48 Avukat Ayhan Erdoğan, sanık polis Mevlüt Saldoğan’ın kasten adam öldürmeden cezalandırılması gerektiğini, diğer sanıkların da müşterek fail olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
09.46 Sanık Mevlit Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan da mazeretli olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmıyor.
09.45 Avukat Ayhan Erdoğan: “16 yaşındaki çocuğun cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandığı yerde polis Yalçın Akbulut derhal tutuklanmalıdır” (@Aliismaildavasi)
09.42 Sanık polis Mevlüt Saldoğan’ın geçen duruşmada “Gezi darbedir” dediğini hatırlatan avukat Ayhan Erdoğan: “Gezi darbe çabası değil, halkın haklarını kitlesel kullandığı tarihi bir andır.” (@Aliismaildavasi)
09.40 Korkmaz ailesinin avukatlarından Ayhan Erdoğan: “Geçen duruşma yapılırken RTE’nin “esnaf polistir, alperendir” lafı yargıyı etkileme çabasıdır.” (@Aliismaildavasi)
09.38 Mahkeme heyeti başkanı, “Mazeret olduğu için bugün karar alma şansımız yok.” dedi. Sanık polis Mevlüt Saldoğan mazeret bildirerek duruşmaya gelmediğinden ve son sözü sorulamayacağından bu duruşma nihai karar verilemeyecek.(@DoguEroglu- @Aliismaildavasi)
09.37 Yeni savcı mütalaasını veriyor: “Eski mütalaayı tekrar ediyoruz. Sanıkların tutukluk hallerine devam edilsin, polis Yalçın da tutuklansın” (@Aliismaildavasi)
09.35 Duruşma savcısı değiştiği için yeniden esas hakkındaki mütalaa değerlendiriliyor. (@DoguEroglu)
09.30 Duruşma başladı, yoklama yapılıyor.
Saat 09:00’dan itibaren duruşma için gelen gelenler Kayseri Adliyesi önünde toplanmaya başladı.

Fotoğraf: direnisteyiz.org
Duruşmayı izlemeye gelenler arasında Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin yanısıra HDP’li Sebahat Tuncel, CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve Şafak Pavey, Berkin Elvan ve Hasan Ferit Gedik’in anneleri Gülsüm Elvan ve Nuray Gedik de var.

@OzlemDalkiran
Karar duruşmasına, müebbet hapsi istenen sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan katılmıyor. Avukatı, Saldoğan’ın ameliyat geçirdiği gerekçesiyle mazeret bildirdi.