Çalıştıkları madene kayyum atanan işçiler aylardır maaş alamadıkları için eylemde

 

Zonguldak’a bağlı Kilimli’de dört aydır ücretlerini alamadıkları için iş bırakan madenciler, haklarını alana kadar dışarı çıkmama kararı aldı.

zonguldak maden grev
Fotoğraf: @Istanbul_Indy

Kilimli’nin Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için geçtiğimiz 4 Nisan’da iş bırakmıştı.

Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanmıştı.

Fotoğraflar: DHA
Fotoğraflar: DHA

İşçiler ücretlerini alabilmek için hem valilik önünde hem de kent merkezindeki yedi katlı iş hanının çatısına çıkarak oturma eylemi yapmıştı.

Balçın Madencilik’te çalışan işçiler dün gece yarısı kömür ocağına girerek eylemi başlattı.

‘Başka çaremiz kalmadı’

zonguldak maden grev4

İşçilerden 49 yaşındaki Ömer Kaplan, dokuz yıldır çalıştığı şirketten dört aydır düzenli maaş alamadıklarını belirterek, eylem kararlarını şöyle anlattı: “Biz devletimizden en kısa zamanda sorunumuza çözüm üretmesini istiyoruz. İşçi arkadaşlarımızın hepsi burada. En son çatıya çıktık. Başka çaremizde kalmadı. Bizim evimiz burası. Burayı tırnaklarımızla biz yaptık. Bu ocağın gerçek sahipleri biziz. En kısa zamanda yardım bekliyoruz. Bu sürecin daha da uzayabileceğini söylüyorlar. Ben şimdi evden geldim. Çoluk çocuğumla vedalaştım. Dönüşü yok, yasalar çerçevesinde yapmadığımız kavga kalmadı. Devletimiz, hükümetimiz inşallah en kısa zamanda bizi görür. Biz açlık greviyse açlık grevi, buradayız.”

zonguldak maden grev3

Evine ekmek götüremediğini söyleyen 32 yaşındaki Serkan Demir’se şöyle konuştu: “Biz madencilerin kıymeti ölünce biliniyorsa, biz buraya ölmeye geldik. Gerekirse ölmeye geldik. Bütün haklarımızı istiyoruz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Ya bizim emeğimizi verirler, ya da buradan birer birer bizim cesetlerimizi alırlar. Yarın bakarsınız çoluk çocuğumuz da dolacak. Biz ailemizle buraya vedalaştık da geldik. Hükumet bizi görene kadar, yılmayacağız. Kendimizi ocağa kilitledik. Biz dilenci değiliz, biz hakkımızı istiyoruz.”

zonguldak maden grev2

zonguldak maden grev1