Britanya’daki birçok bilim insanı, embriyo yetiştirilmesiyle ilgili araştırmalarda uygulanan 14 gün kısıtlamasının 28 güne çıkartılması yönünde çağrıda bulunuyor.

Britanya’da insan embriyosu yetiştirilmesiyle ilgili araştırmalar 14 günle sınırlı yani embriyo oluştuktan sadece 14 gün sonrasına kadar inceleme izni var. Bilim insanları embriyo yetiştirme süresininse 28 güne çıkartılması yönünde çağrıda bulunuyor.
BBC’nin haberine göre bilim insanları embriyo yetiştirme süresinin 28 güne çıkartılmasının insan gelişiminin ilk aşamalarına dair sırların keşfedilebilmesi ve üreme sağlığı, düşük ve doğum kusurları alanında büyük bilimsel ilerlemeler kaydedilebilmesi için önemli olduğunu belirtiyor.
İnsan Gelişimi Biyolojisi İnisiyatifi’ne (HDBI) göre 14 gün sınırı 1990’lı yıllardan kalma ‘keyfi’ bir kısıtlama. İnisiyatife göre, o dönemden bu yana bilimde kayda değer gelişmeler yaşandı ve embriyonun laboratuvar ortamında araştırma amacıyla canlı tutulabileceği süre uzadı.
Uzmanlar, hayvanlarla yaptıkları çalışmalar ve hamile kadınların görüntülemelerinden dördüncü haftada ya da 28 günde kalbin oluştuğunu ve atmaya başladığını dile getiriyor. Ancak bu noktada embriyo hala pirinç tanesinden küçük ve acı hissedecek merkezi bir sinir sistemine sahip değil.
Uzmanlar, embriyo araştırma süresinin 28 güne çıkartılmasıyla, başlıca doku yapı taşlarının oluştuğu ‘gastrulasyon’ adlı bu yaşamsal önemdeki gelişim sürecini yakından izleyebileceklerini belirtiyor.
HDBI’dan Dr. Rud Gunn “İki haftadan sonrasıyla ilgili çok az şey biliyoruz. İki ila beş hafta arası bir kara kutu” dedi.