Yeni imar planıyla yapılaşmanın önü açılan Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde bugüne kadar bakir kalan, doğal güzellikleri ve eşsiz deniziyle dünyaca ünlü koylar, özel sektöre açıldı.
Şu ana dek 17 başvuru yapılırken, ilk işletmeye açılan Beylik Koyu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bir çalışanı tarafından kiralandı.
SİT alanı koylar 29 yıllığına kiralanıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan 1/100 bin ölçekli imar planıyla son dönemde gündemden düşmeyen Bozcaada, bu kez de bakir koyların işletilmesinin özel şahıslara devredilmesiyle gündeme geldi.
Koyların özel sektöre devri, 2 Mayıs 2013’te yürürlüğe giren ‘Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmelik’ kapsamında gerçekleştiriliyor.
Söz konusu yönetmelik, bu alanların ön izin ihalesi ve kullanma izni verilip, 29 yıla kadar kiralama işleminin yapılabilmesi, protokol veya ihale yoluyla işletilmesine olanak sağlıyor.
Beylik Koyu’nun işletmecisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü çalışanı
Bozcaada’nın Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Beylik gibi bakir kalmış koylarını devletten kiralayarak işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 17 başvuru yapıldı. Ayrıca Çanakkale’nin başka yerlerindeki SİT alanı olan koylar için de dört başvuru yapıldığı öğrenildi. Böylece toplam başvuru sayısı 21 oldu.
Adanın doğal güzellikleri ve tertemiz deniz suyuyla ünlü koylarından Beylik’i ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 4-C kadrosuyla çalışan Zahit Ulaş’ın yıllık 30 bin TL’ye kiralaması dikkat çekti. Ulaş’ın kiraladığı koydan bugüne kadar ücretsiz yararlanan Bozcaadalılar ve turistler ise artık bir bedel ödemek zorunda kalacak.
Koyların özel sektöre devrine karşı kaymakamlık ve belediye de devrede
Beylik Koyu işletmesinin bir kişiye verildiğini öğrenen Bozcaada Belediyesi ve Kaymakamlık diğer plajların ve koyların özel şahıslara devredilmemesi ve ranta kurban gitmemesi için harekete geçti. Kaymakamlık, geçen yaz aylarında işletme hakkı kendisine verilen adanın dünyaca ünlü Ayazma Plajı’nın önümüzdeki yıllardaki işletim hakkını almak için geçtiğimiz Nisan ayında işletme başvurusu yaptı. Ancak bu başvuru henüz sonuçlanmadı. Ayazma Plajı işletmesi için bir girişimcinin yıllık 750 bin TL’lik teklifte bulunduğu öne sürüldü.
Bozcaada Belediyesi: Yalnızca koruma amaçlı talip olduk
Koyların ranta açılmasından endişe duyan Bozcaada Belediyesi de, Ayazma, Habbele ve Sulubahçe Koyları’nın işletim hakkı için 3 Aralık’ta Belediye Meclisi’nde karar alarak, bakanlığa başvurdu. Bozcaada Belediye Başkanı CHP’li Hakan Can Yılmaz, adanın bakir koylarının kişilerin eline geçmesinin ileride talafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini anlatırken, “Bu koyların bize kiralanması için bakanlığa başvurduk. Başvurumuz kabul edilir ve buraların işletme hakkı bize verilirse, ille de tesisleştireceğimiz anlamına gelmez. Bu koylara, yalnızca koruma amaçlı olarak talip olduk” dedi.
Bakir koylara neler yapılabilecek?
Bakir kalmış koyları kiralayanlar, plan gerekmeksizin altı metrekare büyüklüğünde büfenin yanı sıra duş, gölgelik, soyunma kabinleri ile foseptik gerektirmeyen seyyar tuvalet yapabilecek. Plaj haline getirilerek tesise dönüştürülecek koylara yapılacak büfeler en az 150 metre arayla inşa edilebilecek. Ancak bu yapılar, kıyı kenar şeridinin kıyı kesiminde kalan tarafına yapılabilecek. Deniz tarafında kalan kısımda ise yapılaşmaya izin verilmeyecek.
Yapılaşma ihtiyaca değil, ranta dayalı olacak
Bozcaada Forumu katılımcısı Fırat Tunabay ise, adanın koylarının bir şahsın ya da kurumun işletmesinde olmasının, bölgede yapılaşmanın önünü açacağını savundu. “Buradaki yapılaşma ihtiyaca dayalı değil, ranta dayalı olacaktır” diyen Tunabay, koyların işletmeye açılmasıyla bölgenin doğasının bozulacağını ve Bozcaada’nın tüm cazibesini yitireceğini ve sıradan tatil beldelerinden farkı kalmayacağını ifade etti.