İstiklal ve Bağdat Caddeleri’ndeki mağazaların birer birer kapanmasının ardından alışveriş merkezlerinde de (AVM) dükkanların kepenkleri inmeye başladı.
Peş peşe gerçekleşen canlı bomba saldırıları ve darbe girişimiyle birlikte son aylarda İstanbul’da eğlence hayatının merkezi konumundaki İstiklal ve Bağdat Caddesi’nde çok sayıda dükkan kapanmıştı.
Ünlü markaların da caddeyi terk etmesinin sebebinin düşen turist sayısı ve yerleşik yaşayan kesmin alışveriş alışkanlıklarının değişmiş olması gösteriliyor.
Hürriyet’ten Ceyhun Kuburlu ve Elif Ergu’nun haberine göre bu seriye İstanbul’daki AVM’ler de eklenmeye başladı.
AVM’lerdeki birçok dükkanın boş olduğu gözlemlenirken, yeni açılan AVM’lerde de birçok dükkanın kiracı bulamadığı belirtiliyor.
Dükkanların kepenk indirmesinin en önemli sebebi ise dolar ve avro ile alınan yüksek kiralar ile ortak kullanım giderleri.
AVM’lerdeki kapalı dükkanlar, boş olduğunu göstermemek için camlarını markanın afişleriyle kaplıyor, birçok dükkan da yüksek indirim uyguluyor.
AVM’lerde dükkanların boş olmadığı tek yer ise yeme-içme katları.
Konuyla ilgili konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı Sinan Öncel, “Saldırlar oldu, terör arttı, turizm gelirleri düştü, darbe oldu, hala kiralar dolarla ve hala cirodan pay alıyor AVM’ler, ortak giderler de markaları zorluyor. AVM’ler karlılıklara bakmadan dövizle kira ve cirodan pay alıyor” dedi.
‘Toplu mağaza kapanmalarının yaşanması büyük hata olur’
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü ise mağazaların toplu biçimde kapanma riskinin bulunduğunu söyledi: “Benim en büyük temennim toplu mağaza kapanmalarının yaşanmaması. Bu büyük bir hata olur. Önümüzde Kurban Bayramı var. Hemen ardından okullar açılıyor. Sonra yılbaşı geliyor. Perakende sektörünün canlanacağı bir döneme doğru giderken, mağazaların kapanmaları doğru değil.”
Belgü’ye göre dükkanların kapanmalarının tek sebebi kiralar değil.