Barrack, Mazlum Abdi'yle görüştü: Tüm taraflar mevcut ateşkeste mutabık

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi ve Suriyeli siyasetçi İlham Ahmed’le yeniden görüştü.

Erbil’de bir önceki görüşmeden. Fotoğraf: Barzani’nin ofisi

Barrack görüşmede Abdi’ye ABD’nin, SDG ile Suriye hükümeti arasında 18 Ocak’ta imzalanan anlaşmaya güçlü desteği ve kararlığını yeniden ilettiğini belirtti.

ABD’li elçinin X’teki açıklaması şöyle:

“Bugün General Mazlum Abdi ve Ilhan Ahmed’le bir araya gelmekten onur duyduk.

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye hükümeti arasında 18 Ocak’ta imzalanan anlaşmada belirtilen entegrasyon sürecinin ilerletilmesine yönelik güçlü desteğini ve taahhüdünü yeniden teyit etti.

Tüm taraflar, güven ve kalıcı istikrarı teşvik etmek için tüm taraflarca güven artırıcı tedbirleri ortaklaşa belirleyip uygularken, ilk adımın mevcut ateşkesin tam olarak sürdürülmesi olduğu konusunda mutabık kaldı.”

Öte yandan Rudaw, görüşmenin Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Erbil’de yapıldığını yazdı.

Suriye ordusuyla, SDG arasındaki ateşkes

Suriye ordusu 6 Ocak’tan bu yana SDG’ye operasyonlar düzenliyor. İki güç arasında 20 Ocak’ta (20:00’de) başlayan dört günlük ateşkes var. Buna rağmen Haseke ve Kobani civarında zaman zaman çatışmalar çıkıyor.

Barrack, ‘IŞİD karşıtı başat güç rolü miadını doldurdu’ demişti

Barrack, 20 Ocak’ta SDG’ye ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

“SDG’nin IŞİD karşıtı başat güç rolü artık büyük ölçüde miadını doldurmuş bulunuyor. Çünkü Şam artık IŞİD hapishaneleri ve kamplarının denetimi dahil güvenlik yükümlülüklerini üstlenmeye hem istekli hem muktedir.”

Bu açıklamadan bir gün sonra, yani dün ABD, Suriye’de tutuklu IŞİD militanlarını Irak’a nakletmeye başladığını duyurmuştu. CENTCOM, 7 bin kadar IŞİD’linin Irak kontrolündeki hapishanelere nakledilebileceğini açıklamıştı.

18 Ocak’taki ‘ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması’

18 Ocak’ta Şam hükümetiyle, SDG arasında tam entegrasyon ve ateşkes öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmayı Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara tek başına duyurmuştu.

19 Ocak’ta Şara, Mazlum Abdi’yle görüşmüş fakat anlaşmaya rağmen ‘tam entegrasyon’da anlaşılamadığı bildirilmişti. SDG kaynaklı demeçlerde, ‘Şam’ın tam teslimiyet istediği ve buna direnileceği’ duyurulmuştu.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya göre anlaşma tam metni şöyle:

  • Yeniden konuşlandırmaya bir ön adım olarak Suriye hükümet güçleri ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında tüm cephelerde ve temas hatlarında derhal ve kapsamlı bir ateşkes ilanı ve SDG’nin tüm askeri birliklerinin Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi.
  • Deyrizor ve Rakka illerinin idari ve askeri olarak tamamen ve derhal Suriye hükümetine devredilmesi. Buna, tüm sivil kurum ve tesislerin devri ile Suriye devletinin ilgili bakanlıklarında görevli mevcut çalışanların kadroya alınması için derhal kararnamelerin çıkarılması ve hükümetin, iki vilayette SDG’nin savaşçıları ve sivil kurum çalışanları hakkında herhangi bir işlem yapılmaması taahhüdü dahildir.​​​​​​​
  • Haseke ilindeki tüm sivil kurumların, Suriye devletinin kurumları ve idari yapılarına entegre edilmesi.
  • Suriye hükümeti, kaynakların Suriye devletine dönmesini sağlamak için Suriye güvenlik güçleri tarafından korunması suretiyle bölgedeki tüm sınır geçişlerinin, petrol ve doğal gaz alanlarının kontrolünü ele alacaktır.
  • Kürt bölgelerinin özel durumunu göz önünde bulundurarak,gerekli güvenlik incelemesinin ardından, tüm SDG askeri ve güvenlik personelinin ‘bireysel’ olarak Suriye Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yapılarına tamamen entegre edilmesi, bu kişilere askeri rütbeler, mali haklar ve lojistik gereksinimler sağlanması.
  • Suriye Demokratik Güçleri (SDG) liderleri/liderliği, eski rejimin kalıntılarını saflarına katmaktan kaçınmayı ve Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerindeki eski rejim yetkililerinin listesini sunmayı taahhüt eder.
  • Siyasi katılım ve yerel temsilin garantisi olarak, Haseke Valiliği görevine atanacak adayı belirleyen bir başkanlık kararnamesinin yayınlanması.
  • Kobani (Ayn el-Arab) bölgesinden ağır askeri varlığın çekilmesi, kentin sakinlerinden oluşan bir güvenlik gücünün kurulması ve idari olarak Suriye İçişleri Bakanlığı’na bağlı yerel bir polis teşkilatının korunması.
  • IŞİD tutukluları ve kampları dosyasından sorumlu idarenin ve tesislerin güvenliğini sağlayan güçlerin Suriye hükümetiyle entegre edilmesi, böylece Suriye hükümetinin bunlar üzerinde tam hukuki ve güvenlik sorumluluğunu üstlenmesi.
  • Ulusal ortaklığı sağlamak amacıyla merkezi devlet yapısı içinde üst düzey askeri, güvenlik ve sivil görevlere atanmak üzere SDG liderliği tarafından sunulan aday listesinin kabul edilmesi.
  • Kültürel ve dille ilgili hakların tanınmasını ve kayıtdışı/vatansız kişiler ve önceki on yıllarda biriken mülkiyet hakları talepleri dahil olmak üzere hak temelli ve vatandaşlık konularında çözülmemiş sorunların ele alınmasını öngören 2026 tarihli 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin memnuniyetle karşılanması.
  • SDG egemenliğin ve bölgesel istikrarın sağlanması amacıyla Suriyeli olmayan tüm PKK lider ve üyelerini Suriye Arap Cumhuriyeti dışına çıkarma taahhüdünde bulunur.
  • Suriye devleti bölgenin güvenlik ve istikrarını sağlamak amacıyla ABD’yle koordinasyon içinde Uluslararası Koalisyon’un aktif bir üyesi olarak terörle (IŞİD) mücadeleyi sürdürme taahhüdünde bulunur.
  • Afrin ve Şeyh Maksud bölgeleri sakinlerinin evlerine güvenli ve onurlu dönüşüne ilişkin mutabakat sağlanması için çalışılması.

İsrail, Suriye’de ‘Amerikalı dostları’nı dinliyormuş