Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy, gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın tutukluluğunu protesto etmek için New York’un Manhattan semtinde bir duvar resmi yaptı.
OHAL kapsamında çıkarılan KHK’yla kapatılan JİNHA’nın muhabiri Zehra Doğan, ilk olarak 23 Temmuz 2016’da gözaltına alınmış, gizli tanık beyanlarıyla ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Doğan, 9 Aralık 2016’daki ilk duruşmada tahliye edilmiş, resimleri ve haberleri gerekçe gösterilerek iki yıl dokuz ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Doğan’ın davasında hakim, çizdiği bir resmin ‘eleştiri sınırının ötesinde’ olduğuna hükmederek ‘terör örgütü propagandası’ suçu işlediğini belirtmişti.
İtirazı görüşen Gaziantep İstinaf Mahkemesi kararı onayınca, gazetecinin cezası kesinleşmişti.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Zehra Doğan’ın yargılanmasına neden olan çizimini duvara yansıtan Banksy, “Bu resmi yaptığı için iki yıl dokuz ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı” diye yazdı.
Banksy, genelde cezaevinde gün sayanların attığı ve cezaevi parmaklıklarını sembolize eden siyah çizgilerden oluşan duvar resminde Doğan’ı da çizgilerin, parmaklıkların arkasında resmedip altına ‘Zehra Doğan’a Özgürlük’ ifadesini koydu.
Banksy, New York Times gazetesine, “Ona çok üzülüyorum. Ben, hapis cezasından daha fazlasını gerektirebilecek çizimler yapmıştım” dedi.
New York’taki bu duvar resmi, çizimleri nedeniyle daha önce 30 gün cezaevinde yatan sokak sanatçısı Borf ile ortak yapıldı.
Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu Doğan, 2012 yılından itibaren JİN Haber Ajansı’nda muhabir ve editör olarak çalıştı. ‘Ezidi Kadınların Çığlığı’ haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’ne layık görülen Doğan, sokağa çıkma yasaklarının başladığı ilk günlerden itibaren başta Mardin olmak üzere bölgenin birçok yerinde görev yaptı.
Banksy, Doğan’ı çizdiği duvar resmini kişisel Instagram hesabından da paylaştı.